ISPITIVANJE ODNOSA PORTRETA I SAKRALNE SLIKE: Izložba slika Rastka Stefanovića u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu (FOTO)

B. G.

22. 03. 2021. u 16:39

AKADEMSKI slikar iz Zrenjanina Rastko Stefanović, u periodu od 29. marta do 15. aprila predstaviće se u prostoru zrenjaninske Savremene galerije, slikama u kojima je najčešći motiv ljudski lik, žanrovski najčešće dat u formi portreta, figure, akta ili sakralne slike.

ИСПИТИВАЊЕ ОДНОСА ПОРТРЕТА И САКРАЛНЕ СЛИКЕ: Изложба слика Растка Стефановића у Савременој галерији у Зрењанину (ФОТО)

Foto: Muzej Zrenjanin

- Manipulacijom ustaljenim formalnim i značenjskim karakteristikama tih žanrova pokušavam da dođem do novog konteksta i novih značenja, a radovi koji će biti na izložbi, rezultat su doktorskog umetničkog projekta u kojem sam, teorijski i praktično, istraživao i ispitivao odnose portreta i sakralne slike  - ističe Stefanović, uz napomenu da je koristeći strategije prezentacije i oslanjanjem na pouke istorije ali i iskustvo novih medija, pokušava da za sebe pronađe formu kojom može da predstavi savremene protagoniste, a koja bi bila svevremena, stara koliko i nova i koja bi mogla da preispita, sugeriše ili simulira ikoničnost i ''idoličnost'' ljudskog lica i tela uz konstantno traganje za lepim i uzvišenim.

Rođen 1978. u Zrenjaninu, Rastko Stefanović je diplomirao slikarstvo (2004.) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Jovana Rakidžića. Magistrirao je na istoj Akademiji umetnosti (2009) na Studijskom programu crtanje, sa radom pod nazivom "Zaustavljanje sudbine" kod prof. Višnje Petrović. Trenutno je apslovent na Doktorskim studijama likovnih umetnosti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna