UMETNOST FOTOGRAFIJE: Đoan Alvado

M. N. N.

16. 03. 2021. u 15:19

ŠPANSKI fotograf Đoan Alvado beležio je, boraveći krajem 2019. u Istočnoj Srbiji, rituale, verovanja, običaje tamošnjeg vlaškog življa, a njegovi radovi do 16. maja se mogu videti u galeriji Instituta "Servantes" u Beogradu.

УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Ђоан Алвадо

Foto: Đoan Alvado

Naslovljena "Muma Paduri: Magija, spiritualnost i legende vlaškog naroda", sačinjena od snimaka nastalih u oblasti Kučeva i Majdanpeka, postavka predstavlja svojevrsni foto-esej o Vlasima, njihovoj kulturi i istoriji, usredsređen na magijska verovanja i obrede, kao i na kult mrtvih.

- Duhovni svet Vlaha smatram neverovatno bogatim. Ipak je to konkretan prikaz nečeg većeg, univerzalnijeg - kako se nositi sa nepoznatim? - pita se autor koji posmatrača vodi na nesvakidašnje putovanje kroz pejzaže koje naseljavaju vampiri, zmajevi ili vile, uz sveprisutnu figuru zvanu Muma Paduri - šumska majka, zaštitnica prirode i žena koja se može pretvoriti u bilo koju životinju i stvoriti bilo gde na vlaškoj teritoriji, a koja i dan-danas živi u usmenoj tradiciji Vlaha koji tvrde da su je videli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!