PRIRODNJAČKI MUZEJ NEĆE MENJATI STATUS: Sastanak ministarke Maje Gojković i direktora Milana Paunovića

D. B. M. - M. S.

25. 02. 2021. u 10:32

PRIRODNjAČKI muzej ostaje samostalna i nezavisna ustanova kulture, potvrđeno je posle jučerašnjeg sastanka ministra kulture Maje Gojković i Milana Paunovića, direktora institucije od nacionalnog značaja koja postoji 125 godina.

ПРИРОДЊАЧКИ МУЗЕЈ НЕЋЕ МЕЊАТИ СТАТУС: Састанак министарке Маје Гојковић и директора Милана Пауновића

Foto Ministarstvo kulture

Time je rešena dilema da li će Prirodnjački muzej biti prebačen iz nadležnosti Ministarstva kulture u Ministarstvo zaštite životne sredine i pretvoren u radnu jednicu Zavoda za zaštitu prirode Srbije, što je prilično uzbudilo javnost.

- Na sastanku je istaknuto da je Nacrt zakona o muzejskoj delatnosti, koji će se uskoro naći pred Skupštinom Srbije, definisao između ostalog i status Prirodnjačkog muzeja. Iz teksta Nacrta zakona je potpuno jasno da je to republička ustanova kulture i da će i nakon usvajanja ovog zakona nastaviti da radi u ovakvom statusu - piše u saopštenju Ministarstva kulture.

Direktor Milan Paunović je, za "Novosti", potvrdio da je na sastanku rečeno da neće biti izmena statusa Prirodnjačkog muzeja:

- Ministarka Gojković nam je rekla da nije razmatran status Prirodnjačkog muzeja i da je reč o nesporazumu. Mi smo to prihvatili, jer su informacije koje smo imali bile nezvanične.

JEDINSTVENO Vredni eksponati, Foto Ministarstvo kulture

Zvanične, nažalost, nismo imali. Istovremeno se i izvinjavam i zahvaljujem javnosti koja je podržala opstanak Muzeja, a najvažnije je da će Muzej ostati samostalna i nezavisna ustanova.

Na sastanku je bilo reči i o daljim planovima rada Prirodnjačkog muzeja i izgradnji nove zgrade, jer je ova ustanova već decenijama u Njegoševoj ulici samo podstanar.

- Razgovarali smo o budućnosti Muzeja, aktuelnim problemima i problemima smeštaja. Ministarka se založila za raspisivanje konkursa za idejno rešenje za novu zgradu koja bi trebalo da bude izgrađena u Parku prijateljstva na Novom Beogradu, kako je predviđeno odlukom Skupštine Beograda - kaže Paunović.

- Planirano je da se na toj lokaciji sagradi zgrada od 15.000 kvadrata koja bi sadržala sve elemente koji su nama neophodni, koja bi bila savremena i funkcionalna, kakva priliči Prirodnjačkom muzeju.

Plan aktuelan

Glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić potvrdio je za "Novosti" da plan detaljne regulacije preuređenja prostora Parka prijateljstva na Ušću na Novom Beogradu iz 2018, kojom je na tom mestu predviđena izgradnja zgrade Prirodnjačkog muzeja, i dalje aktuelan.

- Po planu taj prostor je i dalje za tu namenu u delu ka hotelu "Jugoslavija" - kaže Stojčić. - Projekat bi trebalo da izradi Muzej ili neko koga oni angažuju.

Do tada Muzej će ostati u Njegoševoj.

- Zgrada u kojoj smo pripada Gradu Beogradu sa kojim imamo sklopljen ugovor do 2027. godine. Ovu zgradu volimo, jer je jedina koju imamo, ali smo je prerasli. Potrebni su nam veći izložbeni prostor i depoi - kaže direktor Prirodnjačkog muzeja.

Prirodnjački muzej, Foto Ministarstvo kulture

Inače, Plan detaljne regulacije ulica Krunske, Knjeginje Zorke, Njegoševe i Smiljanićeve na beogradskoj opštini Vračar, koji se u oktobru prošle godine našao na ranom javnom uvidu, tiče se i zgrade Prirodnjačkog muzeja u Njegoševoj ulici, a ovim dokumentom predviđena je dogradnja i korekcija na zgradi Muzeja. Ipak, kako uveravaju u projektantskoj firmi Bureau cube, koja je izradila plan, objekat Prirodnjačkog muzeja nije predviđen za rušenje, kao i objekti duž Smiljanićeve i Ulice knjeginje Zorke.

- Ideja je da ovi objekti budu zadržani i da čine jedan kulturno-istorijski distrikt koji ni Vračar ni Beograd nemaju. Da to bude celina za muzejske namene. U zaleđu Krunske i Njegoševe predviđene su neke intervencije, ali u smislu da se dogradi sprat ili neke druge korekcije. Rušenja nema - navodi Milan Rašković iz firme Bureau cube.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)