SADISTA KOGA VELIČAJU U HRVATSKOJ: Maks Luburić - pohrvaćeni Srbin koji je komandovao logorima smrti, a ubijen je uz psovanje majke ustaške

Novosti online

21. 02. 2021. u 09:02

GLUMAC Marko Janketić u filmu "Dara iz Jasenovca" ostvario je zapaženu ulogu jednog od zapovednika logora - Vjekoslava "Maksa" Luburića.

САДИСТА КОГА ВЕЛИЧАЈУ У ХРВАТСКОЈ: Макс Лубурић - похрваћени Србин који је командовао логорима смрти, а убијен је уз псовање мајке усташке

Foto: Printskrin/Vikipedija

Vjekoslav Maks Luburić bio je ustaški oficir. Bio je zapovednik logora Jasenovac i drugih logora smrti u NDH.

Luburić važi za jednog od najbrutanijih ustaša, a poreklom je iz srpskog plemena Drobnjak iz Crne Gore. Jedan deo Drobnjaka prešao je u zapadnu Hercegovinu i primio rimokatoličku veru, te su posle toga pohrvaćeni, a pojedini izvori navode da je toga bio svestan i sam Luburić.

Ime Maks, Vjekoslav Luburić dobio je od svog dugogodišnjeg prijatelja Jure Francetića prilikom boravka u ustaškom kampu Janka Pusta. 

Luburića je ubi agent Udbe Ilija Stanić, ali tek 1969. godine (24 godine posle završetka Drugog svetskog rata).

Jedne večeri, Stanić (inače sin ustaše) je Luburića drogirao praškom za spavanje u njegovoj vili u Španiji, da bi mu potom maljem razbio glavu i ubio ga iz povike:

- Majku ti j**em ustašku! Ovako si ti maljem ubijao decu u Jasenovcu!

Nemački posmatrači su ga okarakterisali kao „velikog sadistu“ i „živčanog bolesnika“.

Početkom 1992. general Mirko Norac (koga i danas Hrvati veličaju) izrazio je divljenje Luburiću.

Hrvatski istoričar Vlado Vladić održao je 29. septembra 2018. godine na rimokatoličkom prioratu u Splitu promociju svoje knjige "Hrvatski vitez Vjekoslav Maks Luburić".

Podsećamo, istoričar Vladimir Dedijer procenio je broj žrtava Jasenovca na 700.000 do 1,2 miliona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)