SADISTA KOGA VELIČAJU U HRVATSKOJ: Maks Luburić - pohrvaćeni Srbin koji je komandovao logorima smrti, a ubijen je uz psovanje majke ustaške

Novosti online

21. 02. 2021. u 09:02

САДИСТА КОГА ВЕЛИЧАЈУ У ХРВАТСКОЈ: Макс Лубурић - похрваћени Србин који је командовао логорима смрти, а убијен је уз псовање мајке усташке

Foto: Printskrin/Vikipedija

GLUMAC Marko Janketić u filmu "Dara iz Jasenovca" ostvario je zapaženu ulogu jednog od zapovednika logora - Vjekoslava "Maksa" Luburića.

Vjekoslav Maks Luburić bio je ustaški oficir. Bio je zapovednik logora Jasenovac i drugih logora smrti u NDH.

Luburić važi za jednog od najbrutanijih ustaša, a poreklom je iz srpskog plemena Drobnjak iz Crne Gore. Jedan deo Drobnjaka prešao je u zapadnu Hercegovinu i primio rimokatoličku veru, te su posle toga pohrvaćeni, a pojedini izvori navode da je toga bio svestan i sam Luburić.

Ime Maks, Vjekoslav Luburić dobio je od svog dugogodišnjeg prijatelja Jure Francetića prilikom boravka u ustaškom kampu Janka Pusta. 

Luburića je ubi agent Udbe Ilija Stanić, ali tek 1969. godine (24 godine posle završetka Drugog svetskog rata).

Jedne večeri, Stanić (inače sin ustaše) je Luburića drogirao praškom za spavanje u njegovoj vili u Španiji, da bi mu potom maljem razbio glavu i ubio ga iz povike:

- Majku ti j**em ustašku! Ovako si ti maljem ubijao decu u Jasenovcu!

Nemački posmatrači su ga okarakterisali kao „velikog sadistu“ i „živčanog bolesnika“.

Početkom 1992. general Mirko Norac (koga i danas Hrvati veličaju) izrazio je divljenje Luburiću.

Hrvatski istoričar Vlado Vladić održao je 29. septembra 2018. godine na rimokatoličkom prioratu u Splitu promociju svoje knjige "Hrvatski vitez Vjekoslav Maks Luburić".

Podsećamo, istoričar Vladimir Dedijer procenio je broj žrtava Jasenovca na 700.000 do 1,2 miliona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Tof

21.02.2021. 09:54

Tako je braco Srbi ,da se zna ko du zlikovci,puno ime i prezime!!!.Zao mi je Balasevica ali me vise zao nasih Srba koji su ubijani danima i nase dece.Konacno smo se opametili i drzimo se svi zajedno.

Slađa

21.02.2021. 10:02

Ilija Stanić je bio kumče Maksa Luburića, zbog toga mu je i bio blizak i imao mogućnost da uđe kod njega u kuću. Posle pričao da ga je ubio nekom šipkom i nije pominjao Jasenovac. Ubio ga je zbog nekog ličnog sukoba. Stanić je posle živeo u Sarajevu i devedeset ih bio ozbiljan ustaša.

Dr s

21.02.2021. 10:10

I Antun Miletic u svom obimnom delu o Jasenovcu navodi da je ubijeno Do Million i dvestahiljada zrtava u sistemu logora Jasenovac. Slava Jasenovackim zrtvama

Dragan

21.02.2021. 10:20

Luburic je bio biseksualac. Ubio ga je seksualni partner zaposlen u UDBI. 4 puta ga je udario u glavu i 4 puta je ustajao nakon nekoliko minuta. Dzabe je prao ruke. Peti put mu se od udarca mozak prosuo po tepihu.

Jelena

21.02.2021. 17:20

Max Luburic se u Spaniji ozenio i dobio dva sina i dve cerke. Zena ga je ostavila jer joj je pretio da ce je zadaviti i tada je i saznala ko je on bio jer joj je rekao da je golim rukama zadavio na stotine zarobljenika logorasa. Jedan Luburicev sin je lekar radiolog na klinici u Barseloni, drugi zivi negde blizu Alikantea a za cerke ne znam. Zena mu je umrla pre nekoliko godina.

Ceca

23.02.2021. 23:56

@Jelena - Strasno. Jezivo. Pa desu ti istoricari da utvrde broj stradalih u logoru. Gde je javno mnjenje da burnije reaguje. Iznose cinjenice. Sve drustvene mreze .Da se konacno oda posta zrtvama genicida od strane Hrvata, Vrlo malo znam o tome. Povrsno. Sramota i greh prema zrtvama da o tome vise neznamo i pricamo. Svuda na sva usta zvona drustvenih mreza. Nek svi cuju za to. Logor za Srpsku decu. Ej ljudi za decu. Ko sta zna nek pise,prepricava......Nec cuje svet za ta zla. Film je samo deo.pocetak..mora vise vise da se cuje o tome.Nek istoricari saradjuju sa svim istoricarima sveta...mejlovi..sta god..al da dodje do javnosti. STRAHOTA bre srce mi se kida srce. ..Ambasadama brosure o tome..mozda pomogne da se vise cuje...