PROUČAVANJE ETNOSA: Knjige Gumiljova i Bernanosa u izdanju Andrićevog instituta, teorija pasioniranosti i danas se često preispituje

B. Đorđević

12. 01. 2021. u 11:14

U izdanju Andrićevog instituta u Andrićgradu, nedavno su objavljene knjige "Kraj i novi početak" Lava Gumiljova (1912-1992) i "Čemu sloboda Žorža Bernanosa" (1888-1948).

ПРОУЧАВАЊЕ ЕТНОСА: Књиге Гумиљова и Бернаноса у издању Андрићевог института, теорија пасионираности и данас се често преиспитује

Andrićev institut

Delo istaknutog ruskog istoričara i geografa Lava Gumiljova (iz pesničke porodice Nikolaja Gumiljova i Ane Ahmatove), objavljena je u prevodu Slavice i Igora Đukića kao osma knjiga u ediciji Kulture u susretu. Ona je zapravo ciklus njegovih slobodoumnih predavanja o poznavanju naroda, logičnosti pojavljivanja i razvoja etnosa i njihovih izuzetnih predstavnika (pasionara).

- Odrastajući u sredini neopterećenoj mislećim ljudima, ali sa temeljnom bibliotekom, noseći teret svoga porekla, političkog angažmana i prirode svojih roditelja, hapšen i osuđivan, Gumiljov je formirao antievropocentrični stav i razvio teoriju pasioniranosti, susretanu sa dosta skepticizma, i danas često preispitivanu i osporavanu - kaže, za "Novosti", urednica Aleksandra Vraneš. - Pasionarnost je Gumiljov tumačio kao težnju "da se dejstvuje bez ikakvog vidljivog cilja ili sa iluzornim ciljem". Smatrao je da je značaj etnologije jednako veliki kao značaj klimatologije ili seizmologije. Po njemu, mozaičnost antroposfere počiva na etnosu. Sposobnost društvene organizacije, naučnog i umetničkog delovanja, čuvanja i prenošenja kulturne baštine svakog etnosa istovremeno formira zatvoren i korpuskularan sistem, koji ima početak i kraj.

Da bi njegovo tumačenje bilo potkrepljeno argumentima, objašnjava naša sagovornica, on se posebno bavi metodologijom istraživanja, radi čega jedan segment njegovih razmišljanja uključuje i relaciju društvenih i prirodnih nauka: "Ono što humanista proučava spolja, to prirodnjak mora da istraži iznutra jer se i on sam nalazi u biosferi kojoj je svojstven tok promena."(str. 545)

- Proučavanje celine i sistemskih veza i relacija među njenim delovima po Gumiljovu je osnovni zadatak nauke. Iz potrebe "da se sumiraju raznovrsna pitanja koja su nekada postavljana autoru, i dugačke besede sa čitaocima i njihovim poznanicima" Gumiljov neguje dijaloški žanr zbog njegove lakoničnosti, te su dijaloške partije autora sa filozofom, etnologom, istoričarem, arheologom, kriminologom, zastupljene u knjizi i čine je pristupačnom širokom krugu čitalaca. Pitanja etnosa i superetnosa, dijaspore, etničkog polja, komplementarnosti etnosa, energije pasionarnosti razmatrana su uz potkrepljivanje primerima i sa intrigantnom ubedljivošću ostavljaju snažan utisak na čitaoca - ističe Aleksandra Vraneš.

Andrićevi diplomatski spisi

U prethodnoj godini u izdanju Andrićevog instituta u Andrićgradu pojavilo se 18 novih naslova: "Andrić i Jadran" Svetlane Šeatović, "Milutin Bojić-pjesnik moderne i vjesnik avangarde" Jovana Delića, "Između lasice i jagnjeta: Poezija i poetika Rajka Petrova Noga" Branka Stojanovića; "Folklorni erotikon" Jelenke Pandurević, zbornici radova sa konferencija održanih 2019. godine: "Književnost u prevodu"; "Savremeni roman"; "Andrić i evropske književnosti"; "San o gradu III", dve sveske (br. 9 i 10) časopisa LIK, zbornik "Književno stvaralaštvo Gorana Petrovića", zatim "Aktuelna pitanja fonetike i fonologije srpskog jezika", "Poezija u stilističkom ključu" Miloša Kovačevića i "Teksteme kao stilske dominante u pesništvu Novice Tadića" Sonje M. Milovanović, "Mikrotoponimija Romanije" Božice Knežević, "Bosna i Hercegovina u vrijeme nastanka Kraljevine Srba, Hrvata, Slovenaca 1918-1919. godine" Borivoja Miloševića i "Diplomatski spisi Ive Andrića", prir. Miladina Miloševića.

Knjigu "Čemu sloboda" Žorža Bernanosa, koju je priredio i predgovor napisao Pjer Žil, na srpski jezik je (sa izdanja Galimara 1995) prevela Tatjana Samardžija, a Andrićev institut ju je objavio kao sedmu knjigu biblioteke Kulture u susretu.

Kritičar i univerzitetski profesor Alber Begen objavio je 1953. godine Bernanosova predavanja držana od jeseni 1946. do jeseni 1947, neposredno po njegovom povratku iz Brazila (na Ženevskim susretima "Evropski duh"; u velikom amfiteatru Sorbone "Revolucija i sloboda", u Alžiru za Sestrice Šarla de Fukoa "Naši prijatelji sveci" - sačuvana u celosti; "Francuska pred svetom sutrašnjice" i "Čemu sloboda" imaju trag priređivačevih napora zbog nepotpunosti prepisa ili više verzija teksta).

- Predavanja iz različitih uglova razmatraju pitanje kojim je knjiga i naslovljena: Čemu sloboda? Pritisak tehnokratije, moći Države, materijalizacije životnih vrednosti, podilaženja apetitima čoveka, ekonomska diktatura, nestanak slobodarskog duha, mogli bismo da kažemo, s jedne su strane, dok su sa druge uspostavljanje ravnoteže između prisutnih sila, lucidnost i smelost vizionarstva, pronicljivost dijalektičara - kaže Aleksandra Vraneš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)