GRUPA TNT I ANTISEPTIK: Izložba "Alan Ford trči počasni krug" u muzeju Jugoslavije

M. KRALj

02. 12. 2020. u 08:55

ГРУПА ТНТ И АНТИСЕПТИК: Изложба Алан Форд трчи почасни круг у музеју Југославије

Foto Đ. Tomić

ALAN Ford je uvek sa nama! Ovaj strip je pre pola veka prorekao mnogo toga, pa su među neprijateljima grupe TNT, koja se borila protiv kriminalaca, bili i gospodin Tramb, bogataš koji želi da zavlada svetom, kao i Antiseptik, koji hoće da potruje svet, kako bi svi okolo išli sa maskama.

Ovo zapažanje izneo je juče Rok Glavan, direktor Instituta za obrazovanje i kulturu iz Ljubljane, autor izložbe "Alan Ford trči počasni krug". Postavka sa 152 originalne table iz ranog perioda stripa italijanskog autorskog dvojca Magnus-Bunker i tri naslovna crteža Paola Pifarerija, predstavlja finale obeležavanja dana Muzeja Jugoslavije, a od večeras će se naći pod publikom u Muzeju "25. maj". Prema rečima direktorke Nede Knežević, ovogodišnja proslava prilagođena je uslovima pandemije kovida 19, a organizovanje izložbe, koja je bila prošle godine hit u Narodnoj galeriji u Ljubljani, predstavlja svojevrstan podvig.

Potezi olovkom i tušem

Strip je, kako je rekao autor postavke, koja uključuje i repliku stolice Broja Jedan, prestao da izlazi već 1975, jer se Magnus umorio od tempa kojim se radilo:

- Ovaj dvojac proizvodio je svake nedelje strip na 120 stranica, sa 240 crteža, a svaka tabla je ručno crtana olovkom, pa potom je prevučena tušem. Prvih 15 stripova Magnus je sve radio sam, a onda su našli ljude koji su radili tušem - zaključio je Glavan.

Na tablama u Muzeju Jugoslavije, upravo mogu da se vide Magnusovi potezi olovkom i tušem i to do 31. januara.

Stručni saradnik na ovoj izložbi Lazar Džamić, inače autor knjige "Cvećarnica u Kući cveća", podsetio je da je "Alan Ford" svojevrstan jugoslovenski fenomen, jer je ovde bio popularniji nego u Italiji, gde je nastao. Prema njegovim rečima, postavka prati razvoj i mene kroz koje je strip prolazio, što se može uočiti i u tome kako je nos Boba Roka s vremenom rastao (ovaj lik je, inače, Magnusova autokarikatura).

- Ranih šezdesetih godina prvi put se pojavio naučnofantastični strip pod imenom "Alan Ford", ali nije imao ništa zajedničko sa onim koji poznajemo - otkrio je juče Rok Glavan.

- U vreme ere "crnog stripa" u Italiji, 1964. u izdavačku kuću u kojoj je radio Maks Bunker došao je Roberto Raviola Magnus, vrsni crtač, pa se ovaj dvojac prvo oprobao u tom žanru, da bi 1967. napravili prvi scenario za "Alana Forda", koji je bez velikog uspeha objavljen 1969. Prvi veći tiraž, od 100.000 primeraka, međutim, postižu u avgustu 1971. sa epizodom u kojoj se pojavljuje Super Hik, pljačkaš koji otima od siromašnih da bi dao bogatima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Amarcord

02.12.2020. 09:38

Неправедно је да се не помене и Ненад Брикси, феноменални хумориста и преводилац који је допринео да "југословенска верзија" овог стрипа буде боља од оригиналне!