GRUPA TNT I ANTISEPTIK: Izložba "Alan Ford trči počasni krug" u muzeju Jugoslavije

M. KRALj

02. 12. 2020. u 08:55

ALAN Ford je uvek sa nama! Ovaj strip je pre pola veka prorekao mnogo toga, pa su među neprijateljima grupe TNT, koja se borila protiv kriminalaca, bili i gospodin Tramb, bogataš koji želi da zavlada svetom, kao i Antiseptik, koji hoće da potruje svet, kako bi svi okolo išli sa maskama.

ГРУПА ТНТ И АНТИСЕПТИК: Изложба Алан Форд трчи почасни круг у музеју Југославије

Foto Đ. Tomić

Ovo zapažanje izneo je juče Rok Glavan, direktor Instituta za obrazovanje i kulturu iz Ljubljane, autor izložbe "Alan Ford trči počasni krug". Postavka sa 152 originalne table iz ranog perioda stripa italijanskog autorskog dvojca Magnus-Bunker i tri naslovna crteža Paola Pifarerija, predstavlja finale obeležavanja dana Muzeja Jugoslavije, a od večeras će se naći pod publikom u Muzeju "25. maj". Prema rečima direktorke Nede Knežević, ovogodišnja proslava prilagođena je uslovima pandemije kovida 19, a organizovanje izložbe, koja je bila prošle godine hit u Narodnoj galeriji u Ljubljani, predstavlja svojevrstan podvig.

Potezi olovkom i tušem

Strip je, kako je rekao autor postavke, koja uključuje i repliku stolice Broja Jedan, prestao da izlazi već 1975, jer se Magnus umorio od tempa kojim se radilo:

- Ovaj dvojac proizvodio je svake nedelje strip na 120 stranica, sa 240 crteža, a svaka tabla je ručno crtana olovkom, pa potom je prevučena tušem. Prvih 15 stripova Magnus je sve radio sam, a onda su našli ljude koji su radili tušem - zaključio je Glavan.

Na tablama u Muzeju Jugoslavije, upravo mogu da se vide Magnusovi potezi olovkom i tušem i to do 31. januara.

Stručni saradnik na ovoj izložbi Lazar Džamić, inače autor knjige "Cvećarnica u Kući cveća", podsetio je da je "Alan Ford" svojevrstan jugoslovenski fenomen, jer je ovde bio popularniji nego u Italiji, gde je nastao. Prema njegovim rečima, postavka prati razvoj i mene kroz koje je strip prolazio, što se može uočiti i u tome kako je nos Boba Roka s vremenom rastao (ovaj lik je, inače, Magnusova autokarikatura).

- Ranih šezdesetih godina prvi put se pojavio naučnofantastični strip pod imenom "Alan Ford", ali nije imao ništa zajedničko sa onim koji poznajemo - otkrio je juče Rok Glavan.

- U vreme ere "crnog stripa" u Italiji, 1964. u izdavačku kuću u kojoj je radio Maks Bunker došao je Roberto Raviola Magnus, vrsni crtač, pa se ovaj dvojac prvo oprobao u tom žanru, da bi 1967. napravili prvi scenario za "Alana Forda", koji je bez velikog uspeha objavljen 1969. Prvi veći tiraž, od 100.000 primeraka, međutim, postižu u avgustu 1971. sa epizodom u kojoj se pojavljuje Super Hik, pljačkaš koji otima od siromašnih da bi dao bogatima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)