NOJEVA BARKA ZA MALU GRAFIKU: Tradicionalna izložba Grafičkog kolektiva i dodela "Malog pečata" u galeriji FLU

M. KRALj

30. 11. 2020. u 10:55

НОЈЕВА БАРКА ЗА МАЛУ ГРАФИКУ: Традиционална изложба Графичког колектива и додела Малог печата у галерији ФЛУ

Foto privatna arhiva

DODELOM "Malog pečata", sutra će u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, biti otvorena gostujuća, tradicionalna izložba Grafičkog kolektiva, koja ove godine nosi naziv "U Nojevoj barci".

Postavka "Male grafike 2020" predstaviće 145 autora i 273 njihova dela.

O nagradi "Mali pečat" odlučuje žiri, u kome su grafičarka Nevenka Stojsavljević, grafičar Zoran Todović i istoričarka umetnosti Natalija Stokanović. U Galeriji FLU izložba će trajati do 12. decembra, a nastavlja se dva dana potom, u prostorijama Grafičkog kolektiva na Kosančićevom vencu 19.

RAD Alan Bećiri, Foto privatna arhiva

- Ovogodišnja izložba pod nazivom "U Nojevoj barci" afirmiše stvaralačku ideju umetnika koji imaju herojsku rešenost i smirenost sa kojom stupaju kroz svakodnevicu - ističe se u tekstu predgovora kataloga Natalije Stokanović.

- Pandemija kovida 19 stvorila je nepovratne promene u svakodnevnom načinu života, a u umetničkim i humanističkim krugovima započeta je već upotreba termina kovidovsko i postkovidovsko stvaralaštvo, što se ogleda i u radovima dugogodišnjih izlagača Grafičkog kolektiva - Alana Bećirija, Dušana Novakovića, Tamare Pajković, Lazara Ćurčića, Dunje Karanović, Gordane Petrović.

DELA NAGRAĐIVANIH AUTORA

MALA grafika iz najšireg konteksta osvetljava određenu tematiku i fenomen iz ugla kreativne individue, zbog čega se u kolekciji Grafičkog kolektiva od ovog decembra nalaze i dela koja nastavljaju publici dobro poznata višegodišnja preispitivanja i interpretiranja tema i fenomena nagrađivanih i velikih umetničkih imena - Branimira Karanovića, Zorana Todovića, Nevenke Stojsavljević, Daniele Fulgosi, Vladimira Veljaševića, Miodrag Mlađovića... - naglašava Natalija Stokanović.

Kalendarski pozicionirana u praznične dane, "Mala grafika" kontinuirano neguje predstavljanje aktuelne grafičke produkcije različitih estetskih stavova, a u čitavom događaju vidljivi su i oni aspekti kulture koji čine pravu meru u razmeni energije, radosti i ostvarenju lične sreće u činu darivanja umetnosti, naglašava Stokanovićeva.

"trag" Olivera Basta , Foto privatna arhiva

Prema njenom mišljenju, ovaj višedecenijski događaj stekao je harizmu intimne forme komunikacije umetnika sa publikom. Radovi koji su zastupljeni u ovoj selekciji, primećuje istoričarka umetnosti, pokazuju da su mnogi umetnici, prezasićeni sukobljavanjem mišljenja, moralnim preispitivanjima, opštom anksioznostošću, kroz stvaralaštvo ponovo stvorili stabilnu osnovu za zdrav život:

- Sa druge strane besmisla, podstaknuti mogućnostima malog formata dela, iskazali su individualne, utopijske poglede na svet, za njih umirujuću i podnošljivu istinu - dodaje Stokanovićeva, navodeći da su među tim autorima Olivera Šipka Basta, Svetlana Ribica, Biljana Vuković, Jelena Krstić, Jelena Sredanović, Ivana Švabić Kanon, Biljana Ševo, Tatjana Koraksić, Milana Stijak, Leonija Milisavljeivić, Velimir Matejić, Sanja Brezičanin, Nikola Radosavljević, Pavle Golijanin, Biljana Grkavac, Veronika Sigismundi, Aleksandar Spasić, Vesna Stajčić, Dragana Milosavljević i mnogi drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)