MUZEJI ZA SVE - BESPLATNO: Popularna sedmodnevna kulturna manifestacija zbog korone iz maja prebačena za novembar

M. KRALj

07. 11. 2020. u 16:25

PREBAČENA zbog pandemije iz svog redovnog termina u maju, manifestacija "Muzeji za 10", šesti put besplatno će otvoriti vrata kulturnih institucija širom Srbije, od 9. do 15. novembra.

МУЗЕЈИ ЗА СВЕ - БЕСПЛАТНО: Популарна седмодневна културна манифестација због короне из маја пребачена за новембар

Foto "Muzeji za 10"

Sedmodnevnim programom, biće tradicionalno obeleženi Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja. Na brojnim lokacija, širom zemlje, pripremaju se izložbe raznovrsnog sadržaja, autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performansi, promocije knjiga, koncerti i mnogobrojne druge aktivnosti.

U Beogradu će tako sledeće nedelje besplatno moći da se obiđe retrospektiva Radomira Damjanovića Damjana, u Narodnom muzeju, izložba "Kraljevi i svetitelji srpski" u Istorijskom muzeju Srbije, u Muzeju primenjene umetnosti (od 12. novembra) slavljenička postavka povodom 70 godina postojanja. Tokom muzejske nedelje, Muzej grada Beograda će u zgradi u Resavskoj, 13. novembra, otvoriti izložbu Vladimira Lalića, a svojom ponudom iz ove institucije uključiće se Muzej Paje Jovanovića, Muzej "Ive Andrića", Zbirka ikona "Sekulić", Konak kneginje Ljubice. Muzej Jugoslavije, uz svoju muzejsku laboratoriju i postavku "Tanjug javlja..." , imaće 14. novembra, program "Znakovni muzej", tačnije vođenu turu gluvog vodiča Mihaila Gordića.

PROGRAM Spomen-zbirka Pavle Beljanski, Foto "Muzeji za 10"

OTVORENA VRATA ŠIROM SRBIJE

U CENTRALNOJ Srbiji vrata će otvoriti Zavičajni muzej "Paraćin", Muzejska zbirka Narodnog univerziteta Trstenik, Muzej ugljarstva Senjski rudnik, Muzej "Horeum Margi-Ravno" Ćuprija, Muzej rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, Narodni muzej u Smederevskoj Palanci, Narodni muzej Kruševac. Sa zapada zemlje priključili su se Narodni muzeji iz Užica i Šapca i CK "Vuk Karadžić" iz Loznice, a sa istoka Muzej Krajine u Negotinu, Narodni muzej Požarevac i Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi. Južnu Srbiju predstavlja Narodni muzej Leskovac i kulturni centar "Gradac" iz Raške.

ATRAKTIVNO Muzej Paja Jovanović, Foto "Muzeji za 10"

Uz stalnu postavku Etnografski muzej nudi aktuelnu izložbu o sviralama, a Prirodnjački muzej postavku "Zov daljine - seobe u carstvu životinja". Manifestaciju podržavaju Narodna banka Srbije (izložbom "Dinar - putovanje kroz vreme", od 9. do 15. novembra), Medija centar "Odbrana" ("Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945"), ali i "Crvena zvezda", tačnije muzej ovog fudbalskog kluba. Među učesnicima, u Beogradu su još: obe galerije SANU, Manakova kuća, Kuća legata, Dečji kulturni centar, Kulturni centar Grocka, galerija "Haos - Fondacija za crtež" i Prodajna galerija "Beograd".

UČESNICI Muzej u Smederevskoj Palanci, Foto "Muzeji za 10"

U budućoj evropskoj prestonici kulture, u Muzeju grada Novog Sada, moći će da se vidi izložba "Građanski život u Novom Sadu od 18. do 20. veka", a u Arhivu Vojvodine Jesenja izložba UPIDIV-a. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Muzej Vojvodine nude svoje stalne postavke, a u ogranku SANU u Novom Sadu gostuje galerija "Milan Konjović" iz Sombora.

VOJVOĐANI

MEĐU učesnicima iz Vojvodine su i Zavičajni muzej Ruma, Muzej naivne umetnosti "Ilijanum" i Galerija slika "Sava Šumanović" iz Šida, Muzej u Beloj Crkvi, Narodni muzej i Savremena galerija Zrenjanin. Tu su i Muzej grada Bačka Palanka, Galerija "Milan Konjović" iz Sombora, Savremena galerija i Gradski muzej iz Subotice, Gradski muzej i Kulturni centar iz Vrbasa.

U Galeriji Matice srpske pripremili su i poseban program "Umetnost i rodni identitet - Ženski nasuprot muškom pogledu", sa kustoskim vođenjem kroz stalnu postavku, u poklon zbirci "Rajko Mamuzić" otvoriće izložbu "Od ponosa do zaborava " (11. novembar), dok će Spomen-zbirka Pavla Beljanskog predstaviti poseban program "O delima i umetnicima - izbor kustosa". Izložba doktorskih umetničkih projekata Vladana Jolera i Stevana Kojića moći će da se vidi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Smotri muzeja pridružio se i Novosadski dečji kultuni centar.

Manifestaciju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija, a njena ovogodišnja tema, koja je ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja je "Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija".

Ovaj motiv ukazuje i na osnovnu društvenu vrednost muzeja - da ponude sadržaje bliske svim ljudima bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja.

Kako bi još aktivnije uključili publiku "Muzeji za 10" su pokrenuli i nagradni konkurs za kratku video-formu, sa temom "Predstavi svoj muzej", čiji će najkreativniji učesnici biti i nagrađeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina