PONOSNI NA ZLATNE GODINE: Beogradski muzej Primenjene Umetnosti obeležiće danas sedam decenija postojanja i rada

M. KRALj

06. 11. 2020. u 08:40

POVODOM 70. rođendana, koji će obeležiti danas, shodno pandemijskim okolnostima, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu pripremio je slavljeničku postavku.

ПОНОСНИ НА ЗЛАТНЕ ГОДИНЕ: Београдски музеј Примењене Уметности обележиће данас седам деценија постојања и рада

Foto MPU

Nazvana jednostavno "Izložba 704 - 70 godina MPU", svojevrsna je šetnja kroz istoriju insitucije osnovane 1950. sa zadatkom da sistematski štiti, sakuplja, naučno obrađuje i afirmiše kako kulturno nasleđe iz primenjene umetnosti i dizajna, tako i savremeno stvaralaštvo u ovoj oblasti.

Dokumentarna građa i plakati, koji svedoče o ulozi i značaju MPU u našoj sredini, od osnivanja do današnjih dana, pred publikom će se naći od četvrtka 12. novembra.

Predstavljanje stvaranja bogate muzejske riznice i mnogobrojnih, atraktivnih izložbi i gostovanja u minulih sedam decenija, bilo je veliki izazov za direktorku Ljiljanu Miletić Abramović i tim koji je pripremao godišnjicu. Segmentom sa dokumentima su se bavili viši kustos Draginja Maskareli, kustos Mioljub Kušić i dokumentarista Srđan Rakonjac sa kustosima Odeljenja umetničkih zbirki Muzeja, a plakatom viši kustos Slobodan Jovanović.

- Kada je osnovan, 1950. godine, muzej je imao troje zaposlenih: direktorku Nedu Andrejević Kun, kustoskinju Bojanu Radojković i jednog službenika, a već sledeće godine, što je bio veliki poduhvat, otvorili su prvu stalnu postavku i otkupili vrednu zbirku Ljubomira Ivanovića - kaže sadašnja direktorka MPU, u kome se sada čuva 37.000 eksponata, a uz 1.500 održanih izložbi, štampali su i 600 različitih publikacija.

OD MAŠIĆA DO KNEŽEVIĆA

VEĆ početkom sedamdesetih MPU je prepoznao rad Slobodana Mašića, organizujući mu izložbu. Od pre neku godinu čuva i njegov legat, koji je poklonila Mašićeva supruga i saradnica Saveta. Pre četiri godine organizovana je izložba i trenutno u svetu priznatog našeg umetnika Nikole Kneževića, koju je otvorio Dejan Suđić, direktor Muzeja industrijskog dizajna u Londonu.

U prvoj deceniji, kako dodaje sagovornica, rad muzeja bio je fokusiran na srpsku srednjovekovnu primenjenu umetnost, da bi se već šezdesetih veća pažnja poklanjala aktuelnom stvaralaštvu. Tako je MPU pokrenuo salone primenjene umetnosti, i Salon arhitekture, na kojima su se prikazivala dostignuća domaćih autora. Osamdesete godine prošlog veka koje karakterišu gostujuće izložbe, ali i gostovanja MPU u svetu, otpočele su izložbom "Englesko srebro". A da bi otvorila ovu postavku čuvenog muzeja "Viktorija i Albert", iz Londona je tog 24. septembra doputovala tadašnja britanska premijerka Margaret Tačer.

- To nije bio prateći događaj njene političke postavke - objašnjava Ljiljana Miletić Abramović, napominjući kako je već naredne 1981. usledila uzvratna poseta: sa izložbom posvećenom srpskom zlatarstvu od 13. do 16. veka, u Londonu su gostovali tadašnja direktorka Bojana Radojković i kustos Dušan Milovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna