CIKLUS DRUGAČIJI OD PRETHODNIH: Kako je pustinja u Arizoni inspirisala akademskog slikara iz Bara

B. Dabić

18. 10. 2020. u 13:57

PRVI put od kada je izašla iz ateljea akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića, postavka od 30-tak slika iz ciklusa “Antares” rađenih u kombinovanoj tehnici sa uljem i akrilom na platnu i papiru, izložena je u Galeriji V.A.Leković u Baru.

ЦИКЛУС ДРУГАЧИЈИ ОД ПРЕТХОДНИХ: Како је пустиња у Аризони инспирисала академског сликара из Бара

Foto: Sergej Zabijako

Ćetkoviću je ovo 14.-ta samostalna izložba,a do sada je imao preko 50 kolektivnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. 

Foto: Sergej Zabijako

Nakon Bara, ovaj nadereni akademski slikar planira ovu izložbu predstaviti publici u Beogradu, u prvoj polivini sledeće godine.

Ćetković je rad na ciklusu slika “Antares” započeo tokom dvomesečnog boravka u Americi, a postavka koja je izložena u Baru nastala je nakon umetnikovog povratka u Crnu Goru. Inače, Antares je najsjajnija zvezda sazvežđa Škorpiona

- Rođen sam krajem novembra pod zvezdom Antares. Trebalo je vremena da shvatim, tu ogromnu energiju koju nosim, ali ne ispoljavam. Delujem mirno i tiho,ali kada svi odmaraju ja sam tada naglasniji i najbučniji na svojim platnima, kaže Ćetković potvrđujući da je za ovaj ciklus, drugačiji od prethodnih, inspiraciju dobio tokom boravka u Americi.

- Trebalo je vremena da se desi ovako nešto. Da bi se desilo, shvatio sam da sam trebao otići dovoljno daleko, da bih  bio bliže sebi. Otišao sam u Arizonu, dosta daleko, tamo su potpuno drugačiji pejzaži, način života, ljudi priroda...sve je to ostavilo utisak na mene, posebno pustinja u Arizoni kroz koju sam slobodno šetao. Poređenje njihovog eko sistema sa našim je izazvao tu reakciju i erupciju i desilo se što se desilo - objasnio je Ćetković.

Foto: Sergej Zabijako

Umetnik navodi da je njegova inspiracija bila pustinja,i objšanjava zašto na slikama dominira crvena boja

- U Arizoni je nebo crveno tokom zalaska Sunca. Fascinantni su zalasci sunca i, svako veče je drugačije. Meni je inače priroda najveća inspiracija. Sa druge strane Antares je dobio naziv po anti aresu, (naspram Marsa) jer je crvena planeta. Zvezda je jako velika i njenu snagu osećam i prenosim na platno - kazao je Ćetković koji je poslednju samostalnu izložbu imao 2012.godine. Krajem avgusta, Ćetković je  izložbu “Antares” predstavio virtuelnim putem na YouTube kanalu i na IGTV, instagram profilu 

- Moje likovno stvaralaštvo se menjalo srazmerno onome kako je mene život oblikovao - zaključio je Ćetković. 

Foto: Sergej Zabijako

Upravnik Galerije V.A.Leković Milun Lutovac, istakao je da je zadovoljstvo posle duže pauze otvoriti izložbu ovog umetnika, koja zrači lepom energijom. 

- Novi radovi akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića nanovo potvrđuju istinu koja se nalazi u biću svake velike i iskrene likovnosti- slika sveta koju nudi oko, nije slika sveta koju otkriva duh - naveo je Lutovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)