PRVA PREMIJERA U NARODNOM POZORIŠTU: “Vasa Železnova“ posveta Gorkom

M.A.K.

05. 09. 2020. u 10:13

PRVA premijera u beogradskim pozorištima, odnosno prva premijera 152. sezone Narodnog pozorišta, zakazana je za sledeću sredu, 9. septembra.

ПРВА ПРЕМИЈЕРА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ: “Васа Железнова“ посвета Горком

Foto Z.Jovanović

Tada će se zavesa podići na predstavi "Vasa Železnova", komadu Maksima Gorkog, koji je adaptirao i režirao Zlatko Sviben, dok naslovnu ulogu tumači Ljiljana Blagojević.

Prema rečima upravnice Ivane Vujić, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, biće to treći put da se ovo delo Gorkog postavlja na beogradske scene - pre 80 godina ovaj komad se igrao u istom pozorištu, na Trgu republike, a pre 42, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u režiji Dejana Mijača. U velikoj ansambl predstavi, koju režira Zagrepčanin sa diplomom reditelja beogradskog FDU, igra 18 glumaca i dva baletska igrača.

Predstava je bazirana na drugoj verziji "Vase Železnove", napisanoj 1935. (prva je nastala 1910), ali i na romanu Gorkog - "Život Artamonovih", istakla je Molina Udovički, direktor Drame.

- "Vasa Železnova" govori o raspadu porodice, koja se desila i samom Gorkom - rekao je Sviben. - Sve što imamo u predstavi, postojalo je i u životu pisca. Ali, to je i priča o nastanku građanskog sloja. Postoji i tema malograđanstva, ali sam se više bavio onim što je tragedijski usud porodice. Mi u predstavi imamo proviđenje, svadbu, nekoliko smrti... Kao u antičkoj tragediji.

Foto Narodno pozorište

Ljiljana Blagojević i Petar Božović


Za glavnu protagonistkinju, Ljiljanu Blagojević, predstava će biti omaž velikom ruskom i svetskom piscu. Podsetila je da je Vasu Železnovu svojevremeno briljantno igrala Ljiljana Krstić, što je dodatno obavezivalo:

- Ova uloga je "crveno slovo" u biografiji svake glumice - naglasila je prvakinja Narodnog pozorišta.

Scenografiju je uradio profesor Miodrag Tabački, koji je naglasio da je predstava nastajala u izuzetno teškim uslovima pandemije korone. Autor video-materijala je profesorka Svetlana Volc, kostimograf je Katarina Grčić, kompozitorke Ana Krstajić i Jana Rančić, a koreograf Sonja Vukićević.

Vasinog muža glumi Petar Božović. A u ansamblu su i Nebojša Kundačina, Vanja Milačić, Gojko Baletić...

Foto Narodno pozorište

 Na sceni propast jedne porodice

POSLE ČETIRI DECENIJE

NA scenu na kojoj je napravila prve glumačke korake pre 62 godine, igrajući Anu Frank, staće i Rada Đuričin. Ona je bila i u podeli "Vase Železnove" u JDP, pre više od četiri decenije, koju je Dejan Mijač radio prema tekstu iz 1910. Uloga proročice, koju sada igra, u toj predstavi nije postojala, kao što sada ne postoji uloga koju je tada tumačila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri