SASTANAK POZORIŠTA SA PREDSTAVNICIMA GRADA: Na potezu Krizni štab

V. STRUGAR

18. 08. 2020. u 07:30

BEOGRADSKA pozorišta sama će odlučivati o tome kad (i kako) će otvoriti vrata svojih kuća, a ovih dana dobiće i preporuke Kriznog štaba o nastavku rada - ovako bi u najkraćem glasio zaključak jučerašnjeg sastanka, kome su prisustvovali predstavnici svih državnih gradskih, privatnih i jednog republičkog teatra u Ateljeu 212.

САСТАНАК ПОЗОРИШТА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ГРАДА: На потезу Кризни штаб

Foto N. Fifić

- Očekujem da ćemo se ubrzo opet sastati, pogotovo što su neka pozorišta već najavila određeni broj predstava i premijera, i napolju i unutra, držeći se svih mera zaštite - kaže Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta. - Nadam se da ćemo krenuti od septembra, mada svaki teatar ima autonomiju u odlučivanju o početku rada, kao i upošljavanju ansambla i angažovanju honoraraca, u zavisnosti od situacije.

U razgovoru sa predstavnicima Grada (Ivanom Karlom, sekretarom za kulturu, i Gordanom Goncić, podsekretarom) ostavljeno je svakoj kući da proceni koliko se oseća sigurna u takvim okolnostima, ima li sale u kojima može da rasporedi publiku sa distancom, i da li joj se to isplati...

Ivana Vujić, Foto Tanjug

- Mi smo iskazali spremnost da čim dobijemo odobrenje počnemo s radom. Mislim da će Krizni štab zauzeti stav ne samo o pozorištima nego i bioskopima, pa i kulturnim događajima i manifestacijama - ističe Vujićeva. - U međuvremenu, stižu nam pozivi za razne festivale i mi se za njih spremamo. Svima je stalo da pokrenemo kulturne resurse, naravno, i ostanemo potpuno zdravi.

Gordana Goncić naglašava da kod svih postoji dobra volja da se što pre otvore pozorišta, ali da su još uvek na snazi mere zabrane okupljanja više od deset ljudi u zatvorenom prostoru:

- I u drugim zemljama Evrope, manje-više, primenjuju se iste mere. Naravno, svako pozorište je različito i na svoj način će ih primeniti. Stav Sekretarijata za kulturu je da se sačuvaju svi resursi, a naše je da stvorimo uslove onima koji žele da nastave sa radom. Zapravo, sada se samo spremamo za trenutak kad će mere popustiti. Naravno, uvek ostaju one osnovne tri i na sceni i u publici: maske, distanca i higijena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)