"NOVOSTI" SAZNAJU: Snima se film o "Žutoj kući"

A. POPADIĆ

23. 07. 2020. u 08:45

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Снима се филм о Жутој кући

Foto IMDb

FILM američkog reditelja Pola Kampfa koji se bavi ilegalnom trgovinom ljudskih organa u takozvanoj žutoj kući u Albaniji, dobio je finansijsku podršku Filmskog centra Srbije na upravo završenom konkursu za dugometražni igrani film, saznaju "Novosti".

Komisija FCS (Predrag Gaga Antonijević, Igor Bojović, Ivan Karl, Biljana Srbljanović i Jugoslav Pantelić) odabrala je projekat kojim će ova bolna tema za naš narod biti predstavljena na filmu američkog autora i na taj način brojnom gledalištu opisati albanske zločine koji su se dešavali u "žutoj kući". Odluku komisije, kako saznajemo, podržao je i Upravni odbor FCS.

Reditelj, scenarista i producent Pol Kampf u prošlosti je radio sa velikim glumačkim imenima, poput Lorensa Fišburna (Imprisoned), a za "Novosti" je u ranijem intervjuu otkrio da je film, radnog naslova "Žetva", zasnovan na romanu Veselina DŽeletovića "Srpsko srce Johanovo". U pitanju je istinita priča o bogatom Nemcu kome je presađeno srce srpske žrtve u "žutoj kući". On posle transplantacije počinje da sanja nepoznate predele, ljude i plavookog dečaka, a potom odlazi na Kosovo u potrazi za odgovorima.

Foto arhiva

- Na putu od Los Anđelesa do San Franciska u avionu sam na Kindle servisu pronašao DŽeletovićevu knjigu. Bio je to veoma loš prevod, ali, čak i takva, ova priča me je osvojila - prisetio se Kampf, a potom, pripremajući se za pisanje scenarija, počeo da čita novinske članke, intervjue, da gleda dokumentarce...

Prosečnom Amerikancu priča o Srbiji, Kosovu i Albaniji je i nepoznata i komplikovana, ali Kampf smatra da je dobro za film što progovara sa pozicije nekoga sa strane, nekoga bez predrasuda, koga ne mogu optužiti da je pristrasan.

PODRŠKA I ZA OPERACIJU "HALIJARD"

NA konkursu za igrani film sa nacionalnom tematikom, osim "Djece Kozare" Lordana Zafranovića, FCS je podržao i novi projekat Radoša Bajića  "Heroji Halijarda" o spasavanju savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu, 1944. godine.

- Nameravam da ispričam činjenice o onome što se desilo, ali i da pitam gde je bio NATO, gde Rusija, a gde Amerika dok se to dešavalo. Zašto nismo reagovali - rekao nam je tada Kampf.

Na istom konkursu za dugometražne filmove, komisija FCS finansijski je podržala i nova ostvarenja mladih reditelja Nikole LJuce i Luke Bursaća, iza kojih su uspešni debitantski filmovi "Vlažnost" i "Afterparti".
Podršku FCS dobio je i film Miroslava Lekića, biografska priča o prvoj "Zvezdinoj zvezdi", fudbaleru Rajku Mitiću, po kojem i naš najveći stadion nosi ime.
Komisija je novac dodelila i debitantskom ostvarenju Nedeljka Kovačića "Vera", zasnovanom na istinitoj priči o Veri Pešić (1919-1944), špijunki iz Drugog svetskog rata, koju su neki nazivali i "srpska Mata Hari". Osim režije, Kovačić je i napisao scenario za film o mladoj ženi iz Leskovca koja je sa samo 19 godina došla u Beograd i vrlo brzo postala četvorostruki tajni agent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

arsa

23.07.2020. 09:13

Konačno stvari idu u pravom smeru.Prikazati svetu istinu o ''Kosovu'' na način na koji svet najbolje razume.Na taj način menjaće se predrasude i lažne slike koje je zapad sa albancima godinama slao svetu.Naša istina se nigde nije čula.Ako se setimo koliki odjek je imao film Međa, mogu misliti kakav će jedan ovakav film sa ovom temom imati.Materijala i tema za snimanje filmova, na žalost ima i previše.Masakriranje 14 žetelaca Starog Gracka, masakriranje i ubijanje dece i žena i bacanje u jamu kod Volujka, masovna ubistva kod Radonjičkog jezera, ubijanje naše pokicije iz zaseda, borbe na Košarama....Treba dodati i ubistva mnogih albanaca lojalnih državi Srbiji.Istina je naše najjače oružje

Miros

23.07.2020. 12:49

@Neko - Nije to ko se setio a ko nije...miskis da bi bio isti efekt kad bi mi Srbi snimili taj film? Ili kad bi ga snimio neko sa zapada? razmisli malo...

Lakiša

25.07.2020. 08:59

@Neko - Nije baš tako. Ova priča se pomalja već nekoliko godina, a upravo naši ljudi su tražiki budžet da ga snime, ali se to nikako nije desilo. Što već pomenu čovek, možda je i planski čekan neko sa strane, jer je budućnost za film i priču opipljivija što se broja potencijalnih gledalaca tiče. Svakako, jedna teška priča koja mora na površinu.

Dragoljub

23.07.2020. 15:45

,,Истина је као вода, увек на ђе свој пут'', говорио је аутор романа ,,Српско срце Јоханово'' књижевник Веселин Џелетовић, по коме ће се снимати филм ,,Жетва'' америчког редитеља Пола Кмпфа.Мнго је времена протекло од првог издања овог раомана, многих промоција по градовима србије, манастирима и земљама у окружењу. Читаоци су грабили сваки наредо издање. Редовно се постављало питање, многих познатих личности из света политике и културе, зашто до сада није било подршке да се непристрасна истина о терговини органима наших страдалника на Космету сазна у иду снимања филма. Радује ме и сама помисао да је истина ипак достижна и да ће свет преко овог филма најзад сазнати шта се заиста дешавало и на жалостсе још увек дешава на овим простору који је за Србију имао и увек ће имати судбоносни историјски значај, поготову што ће га снимати они који су Косово први признали као државу.

Laki

25.07.2020. 13:53

Shvata li iko koliki je problem to što je reditelj uglavnom snimao niskobudžetne kratke filmove, a ono malo što je radio s "velikim imenima" ocenjeno je kao veoma slabo? Koje su realne kvalifikacije tog Kampfa za ovako veliku i važnu srpsku priču?