"NOVOSTI" SAZNAJU: Snima se film o "Žutoj kući"

A. POPADIĆ

23. 07. 2020. u 08:45

FILM američkog reditelja Pola Kampfa koji se bavi ilegalnom trgovinom ljudskih organa u takozvanoj žutoj kući u Albaniji, dobio je finansijsku podršku Filmskog centra Srbije na upravo završenom konkursu za dugometražni igrani film, saznaju "Novosti".

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Снима се филм о Жутој кући

Foto IMDb

Komisija FCS (Predrag Gaga Antonijević, Igor Bojović, Ivan Karl, Biljana Srbljanović i Jugoslav Pantelić) odabrala je projekat kojim će ova bolna tema za naš narod biti predstavljena na filmu američkog autora i na taj način brojnom gledalištu opisati albanske zločine koji su se dešavali u "žutoj kući". Odluku komisije, kako saznajemo, podržao je i Upravni odbor FCS.

Reditelj, scenarista i producent Pol Kampf u prošlosti je radio sa velikim glumačkim imenima, poput Lorensa Fišburna (Imprisoned), a za "Novosti" je u ranijem intervjuu otkrio da je film, radnog naslova "Žetva", zasnovan na romanu Veselina Dželetovića "Srpsko srce Johanovo". U pitanju je istinita priča o bogatom Nemcu kome je presađeno srce srpske žrtve u "žutoj kući". On posle transplantacije počinje da sanja nepoznate predele, ljude i plavookog dečaka, a potom odlazi na Kosovo u potrazi za odgovorima.

Foto arhiva

- Na putu od Los Anđelesa do San Franciska u avionu sam na Kindle servisu pronašao Dželetovićevu knjigu. Bio je to veoma loš prevod, ali, čak i takva, ova priča me je osvojila - prisetio se Kampf, a potom, pripremajući se za pisanje scenarija, počeo da čita novinske članke, intervjue, da gleda dokumentarce...

Prosečnom Amerikancu priča o Srbiji, Kosovu i Albaniji je i nepoznata i komplikovana, ali Kampf smatra da je dobro za film što progovara sa pozicije nekoga sa strane, nekoga bez predrasuda, koga ne mogu optužiti da je pristrasan.

PODRŠKA I ZA OPERACIJU "HALIJARD"

NA konkursu za igrani film sa nacionalnom tematikom, osim "Djece Kozare" Lordana Zafranovića, FCS je podržao i novi projekat Radoša Bajića  "Heroji Halijarda" o spasavanju savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu, 1944. godine.

- Nameravam da ispričam činjenice o onome što se desilo, ali i da pitam gde je bio NATO, gde Rusija, a gde Amerika dok se to dešavalo. Zašto nismo reagovali - rekao nam je tada Kampf.

Na istom konkursu za dugometražne filmove, komisija FCS finansijski je podržala i nova ostvarenja mladih reditelja Nikole Ljuce i Luke Bursaća, iza kojih su uspešni debitantski filmovi "Vlažnost" i "Afterparti".
Podršku FCS dobio je i film Miroslava Lekića, biografska priča o prvoj "Zvezdinoj zvezdi", fudbaleru Rajku Mitiću, po kojem i naš najveći stadion nosi ime.
Komisija je novac dodelila i debitantskom ostvarenju Nedeljka Kovačića "Vera", zasnovanom na istinitoj priči o Veri Pešić (1919-1944), špijunki iz Drugog svetskog rata, koju su neki nazivali i "srpska Mata Hari". Osim režije, Kovačić je i napisao scenario za film o mladoj ženi iz Leskovca koja je sa samo 19 godina došla u Beograd i vrlo brzo postala četvorostruki tajni agent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost