Osvetlili i proslavili rod

V. MITRIĆ

četvrtak, 23. 07. 2020. u 06:57

Осветлили и прославили род

Foto arhiva

U BIJELjINSKOM velikom parku, u središtu grada, pri kraju je izrada postamenata za postavljanje bista Nikole Tesle, Ive Andrića, Jovana Dučića i Mihaila Pupina, koje radi firma "Evro mermer" iz ovog grada.

Inicijativu za ovekovečenje četvorice znamenitih Srba, koju je svesrdno prihvatilo rukovodstvo Grada, pokrenuli su ovdašnji intelektualci, na čelu sa akademikom SKANU Dragoljubom Mirkovićem, likovnim umetnikom na koga je pao najveći teret, umetnički, radni i finansijski. Očekuje se da se, uskoro, "isprse" i drugi Bijeljinci koji su obećali pomoć, kao i Grad Bijeljina, kako bi posao bio završen do Pantelindana, slave ovog sebmerskog grada.


- Postavljanje znamenja je za svaku pohvalu - kaže nam akademik Matija Bećković. - Reč je o znamenitim Srbima, koji su zadužili vasceli rod, ali i čitav svet za sva vremena. Ovo su srpski stvaraoci na koje nikad niko nije, niti će ikad moći, da stavi ni trunčicu tame na njihova i imena i dela.


Akademik Bećković će, kako nam je rekao, besediti na svečanom činu otkrivanja spomen-znamenja Tesli, Pupinu, Dučiću i Andriću.

Foto arhiva

- Čitav grad i kraj raduje se što ćemo, na ovaj način, da se odužimo ljudima koji su nas osvetlili, prosvetlili, naučili i proslavili - rekao nam je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, od čije administracije dosta zavisi da li će sve biti urađeno u dogovorenom roku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)