OBNOVA SVETINJA U OBJEKTIVU: Izložba foto-reportera "Novosti" Zorana Jovanovića Mačka u Trebinju

D. CURAĆ

20. 07. 2020. u 08:12

NA platou Muzeja Hercegovine u Trebinju predstavljena je izložba fotografija "Vaskrs svetinja", autora Zorana Jovanovića Mačka, foto-reportera "Večernjih novosti". U sklopu izložbe prvi put promovisana je knjiga "Protivpravnosti Zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica", advokata dr Gorana Đorđevića.

ОБНОВА СВЕТИЊА У ОБЈЕКТИВУ: Изложба фото-репортера Новости Зорана Јовановића Мачка у Требињу

Foto: Novosti

Izložba "Vaskrs svetinja" predstavila je više od stotinu fotografija sakralnih objekata i liturgijskog života Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori iz tri vremenska perioda - dok su crkve i manastiri još bili u ruševnom stanju, tokom radova na obnovi, te najposle nakon obnove.

Foto: Novosti

 

Ova izložba, koju čini 106 fotografija, po rečima autora nastala je tako što je pre 25 godina počeo da radi priču o manastirima u Crnoj Gori koji su bili razrušeni, a onda je počeo da prati i obnovu ovih svetinja.

- I tada sam radio za "Novosti, kao i sada, i objavljivane su reportaže koje se mogu videti na fotografijama i sve je publikovano. Kako je vreme odmicalo, shvatio sam da to treba skupiti na jedno mesto i uraditi ovakvu izložbu. Advokat Predrag Savić mi je dao ideju, a ja sam te stare fotografije doradio 2017, 2018. i 2019. - istakao je Jovanović.

Ova izložba predstavljena je u Beogradu i Banji Vrujci, a trebalo je da bude predstavljena u Podgorici.

- Imamo danas bolest koja sve nas može da zadesi, ali i onu drugu ljudsku bolest. Nadam se da će ova izložba biti otvorena u Podgorici, kako je bilo i planirano, iako je odložena do daljeg - dodao je Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere