SEĆANJE NA MEDAKOVIĆA, UZ DUNAV: Promocija knjige Miloša Jevtića u Rančićevoj kući u Grockoj

M.A.K.

23. 05. 2024. u 16:25

U ČAST veka od rođenja akademika Dejana Medakovića, na letnjoj sceni Rančićeve kuće u Grockoj, u subotu 25. maja, u 13 časova, biće održan razgovor sa legendarnim novinarom i publicistom, Milošem Jevtićem, a povodom njegove knjige "Potiranje zaborava - svi razgovori sa Dejanom Medakovićem".

СЕЋАЊЕ НА МЕДАКОВИЋА, УЗ ДУНАВ: Промоција књиге Милоша Јевтића у  Ранчићевој кући у Гроцкој

Foto promo

Nastajalo pune dve decenije, ovo delo sakupilo je dragocena i zanimljiva kazivanja iz ličnog života Medakovića, ali i domete naučnog i književnog stvaralaštva ove izvanredne ličnosti srpske kulture i istorije. Uz to, kako piše u najavi, knjiga obuhvata i sliku vremena, svedočeći o dramatičnim društvenim i političkim zbivanjima.

O knjizi, kao i ličnosti i delu čuvenog istoričara umetnosti, pred Jevtića, govoriće Vojislav Nestorović, izdavač, Zorica Atić, istoričar umetnosti - kustos, direktor KC Grocka, a specijalni gosti su akademikov sin Pavle Medaković, inače dirigent, i profesor Oliver Tomić, istoričar umetnosti. Inače, Medaković je ostao upamćen i u Grockoj kraj Dunava, gde je, ao i mnogi znameniti ljudi naše zamlje, često i rado boravio, dočekivao i ispraćao prijatelje, družio se sa umetnicima i intelektualcima, i na jednom od čarobnih gročanskih brežuljaka, u letnjikovcu s pogledom na reku, pisao svoja poznata dela...Jedno od njih je knjiga Dunav, reka jedinstva Evrope". Ali, trag je ostavio i u osnivanju Likovne kolonije Opštine Grocka, umetničke smotre koja i danjlje okuplja renomirane umetnike.

Otuda zaslužuje i u vinorodnoj Grockoj zaslužuje svoj kutak i svoju ulicu, poručuju organizatori ovog događaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)