I O KULTURNOJ BAŠTINI NA KIM: Filmski centar Srbije na Kanskom festivalu predstavio našu kinematografiju

V.N.

20. 05. 2024. u 16:00

FILMSKI centar Srbije na Kanskom festivalu i ove godine predstavio je našu kinematografiju i mogućnosti saradnje inostranih produkcija sa domaćom filmskom industrijom.

И О КУЛТУРНОЈ БАШТИНИ НА КИМ: Филмски центар Србије на Канском фестивалу представио нашу кинематографију

foto Tajnug

Osam zemalja Jugoistočne Evrope okupilo se petnaesti put da prezentuje svoje nove projekcije. Katalog Filmskog centra Srbije (u kome je predstavljeno 70 igranih, dokumentarnih i animiranih naslova) - završene filmove, spremne za učešće na svetskim filmskim festivalima, one koji će se naći u narednom periodu, pa i uspešno prikazana ostvarenja u svetu, od prošlogodišnjeg do ovogodišnjeg Kanskog festivala.

- Koristimo Kan kao "odašiljač" da pokažemo koliko su srpski filmovi gledani na matičnoj teritoriji, ali i koliko je Srbija privlačna za dolazak stranih producenata, s obzirom na podsticaje koje naša država daje. Ovaj Festival je dobar prozor da pokažemo istinu svetu i mi zato, ovog puta u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, gostima paviljona i Festivala dajemo specijalno urađene materijale vezane za kulturnu baštinu naše južne pokrajine - istakao je Ivan Karl, direktor Filmskog centra Srbije.

Među projektima koji bi ovog leta i jeseni trebalo da stignu pred domaću i inostranu publiku su dokumentarni film "Piksi" Miloša Pušića, triler "Misterija Saligija" Petra Ristovskog, istorijska crna komedija "Budi bog s nama" Slobodana Šijana, drama "Jugo Florida" Vladimira Tagića, "Sloboda i varvarizam" Želimira Žilnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura