UMETNIČKA DELA NADAHNUTA KULTURNIM NASLEĐEM : U "Muzeju Tamburica festa" otvorena izložba Likovne kolonije

S. B.

12. 04. 2024. u 14:27

U „Muzeju Tamburica festa“ u Novom Sadu, otvorena je izložba slika nastalih na tradicionalnoj, 16. po redu likovnoj koloniji „Etnomuzikologija i likovnost 2023.“, u selekciji dr Danila Vuksanovića, programskog direktora Galerije Matice srpske.

УМЕТНИЧКА ДЕЛА НАДАХНУТА КУЛТУРНИМ НАСЛЕЂЕМ : У Музеју Тамбурица феста отворена изложба Ликовне колоније

S.B.

Predstavljeno je 13 novih radova koji su dopunili fundus „tamburaške galerije“, pa sada broji 172 dela umetnika iz zemlje i inostranstva.

Jedinstveni prikaz likovnog stvaralaštva otvorili su dr Jovan Pejčić, osnivač najboljeg festivala etno muzike u Evropi i dr Danilo Vuksanović, selektor.

- Šesnaesti saziv Likovne kolonije „Tamburica festa“ činili su Goran Knežević iz Trebinja, Vicko Buktenica sa Šolte, Vlado Njaradi iz Vrbasa, Uglješa Colić i Jovana Popović iz Sremskih Karlovaca i Miloš Vujanović, Milena Cvetković, Sonja Boruš, Stanko Rodić, Dušan Savković Dukati i Milenko Jović iz Novog Sada. Oni su potvrdili da su plemneniti zvuci tambure veoma pogodni za brojne interpretacije i likovne komentare. Stare note i stihovi upućuju slikare na emotivne statuse i karakteristične narative, nakon čega nastaju dela nadahnuta kulturnim nasleđem naročite vrednosti- istakao je dr Vuksanović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)