SNAGA POKRETA POKRENUĆE ČAROLIJU: Spektaklom Opere iz Geteborga u Srpskom narodnom pozorištu počeo 21. Beogradski festival igre

J. SIMIĆ

10. 03. 2024. u 21:44

PLESNIM diptihom Opere iz Geteborga "Proklizavanje" Damijana Žalea i "SAABA" Šaron Ejal, u subotu je na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu svečano otvoren 21. Beogradski festival igre, a večeras su ova umetnička ostvarenja reprizno izvedena u ovom našem najstarijem profesionalnom teatru.

СНАГА ПОКРЕТА ПОКРЕНУЋЕ ЧАРОЛИЈУ: Спектаклом Опере из Гетеборга у Српском народном позоришту почео 21. Београдски фестивал игре

Foto: Beogradski festival igre

Festival je svečanom besedom otvorio Konstantinos Rigos, direktor nacionalnog baleta u Atini, reditelj i koreograf, zahvalivši na podršci festivalu ministarki kulture Srbije Maji Gojković, predstavnicima ambasade Grčke u u Beogradu, Pokrajinskom sekretaru za kulturu Dragani Milošević, novosadskom gradonačelniku Milanu Đuriću i - publici.

- Draga publiko, vi ste zagrlili ovaj festival umetničke igre i vama ide najveći i najznačajniji aplauz. Sinoć sam gledao dokumentarni film o Beogradskom festivalu igre u režiji Dore Jung, koja je imala svega godinu dana 2004. godine kada je njena majka Aja Jung došla u Solun da izabere moju predstavu za prvo izdanje. Razumeo sam odmah snagu i važnost ovog festivala koji je započeo svoju priču u vreme kada je savremena igra bila nedovoljno poznata - rekao je grčki umetnik.

Osnivač, direktor i selektor festivala Aja Jung podsetila je da je tokom dve decenije postojanja, na festivalu igrano više od 500 predstava. Istakla je zadovoljstvo što BFI ove godine započinje u Novom Sadu.

- Zadatak nam je da predstavimo sve one tanane, savršene razlike, koje svet, baš kao i umetničku igru, čine zanimljivim i važnim - kazala je Jung.

Čarobna uvertira

NEZABORAVNU uvertiru festivalu, 7. marta u beogradskom Bioskopu "Balkan," priredio je Joan Buržoa, zvezda svetske umetničke i pop scene, svojim komadom "Neuhvatljiva tačka odlaganja". Kolaž, sačinjen od dva sola i tri dueta, prikazao je publici (u svih šest rasprodatih termina) prepoznatljivu scenografiju Joana Buržoa: platforme koje se okreću i balansiraju iznad tla, stepenice na koje se sleće sa trampoline, "neposlušne" stolice, nestabilne stolove... Ovaj umetnik ne samo da je prilagodio svoje svetski poznate radove prostoru našeg bioskopa, već je iz Geteborga gde priprema novi komad, doleteo u Beograd na samo desetak sati.

Publika u Novom Sadu biće u prilici da 14. i 15. marta pogleda i kanadsku plesnu grupu "Kid Pivot" iz Vankuvera sa predstavom "Skupština." Ovaj komad kreirao je ugledni reditelj Džonatan Jang, koji je radnju smestio u srednji vek, ali "sa pogledom iz današnjeg ugla". Uz Janga, tu je i čuvena koreografkinja Kristal Pajt, čiji su radovi inspirisali čitave generacije umetnika i koreografa. Ove godine ona će poneti i najprestižnije priznanje Festivala - Nagradu "Jovan Ćirilov".

Festival će trajati do 10. aprila u Beogradu i Novom Sadu pod sloganom "Savršene različitosti". Biće izvedene ukupno 33 koreografske postavke, nastupiće 18 trupa iz 14 zemalja. Pred našom publikom, u ritmu najlepših baletskih pokreta, prodefiloveće umetnici iz Grenobla, Geteborga, Firence, Vankuvera, Praga, Pariza, Njujorka, Kana, Češke, Adelejda, Visbadena, Tel Aviva, Belfasta, Sidneja, Šangaja, Valete i Srbije.

U nastavku, festival će se u Beogradu odvijati u Pozorištu na Terazijama, Bitef teatru, JDP-u, NP "Duško Radović," Zvezdara teatru i Ateljeu 212.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024