KNJIŽEVNI KRITIČARI BIRAJU KNJIGU GODINE (11): Tri dana do pobednika

V. N.

19. 02. 2024. u 18:00

DO četvrtka 22. februara objavićemo glasove još 17 članova Velikog žirija.

КЊИЖЕВНИ КРИТИЧАРИ БИРАЈУ КЊИГУ ГОДИНЕ (11): Три  дана до победника

Ilustracija Novosti

DUŠKO BABIĆ (Beograd)

1. "DIMNI ZNACI", Đorđo Sladoje ("Štampar Makarije",

NB "Žarko Zrenjanin")
2. "PLAČEM U TAMI", Dragan Lakićević ("Partenon")
3. "NAĆERTANIJE", Matija Bećković (SKZ)
4. "KANON POTIŠTENOG UMA", Filip Grbić ("Vulkan")
5. "U ZEMLjI FRANjE JOSIFA", Ljubomir Koraćević (KOV)

Foto I. Marinković

I OVOM pesničkom knjigom Sladoje potvrđuje da ide u red autentičnih srpskih pesnika, nižući gorko-duhovite strofe o starenju i svemu što ide sa njim. Tanani lirik, pesnik malih tema i intimnih trenutaka, D. Lakićević podario je srpskom jeziku još jednu izuzetnu pesničku knjigu, tužnu i blagu, oplemenjenu najfinijim lirskim bolom. Delo M. Bećkovića je knjiga neodoljive duhovitosti, raskošnog jezika i dubokih prodora u iluzije i prevare našeg doba, lepo upakovane u floskule o slobodi i prosperitetu. Roman F. Grbića o mladiću napregnute osećajnosti - potištenom, pasivnom buntovniku koji živi u nesporazumu sa "vulgarnim vremenom"; gorka saga o veku u kojem "umiremo sporo", ozlojeđeni i poništeni. Delo Lj. Koraćevića je roman žive, dinamične naracije i slojevite značenjske strukture, u kojem su sioranovski "prazni mitovi" savremenog sveta dovedeni u vezu sa mitologemama nacionalne tradicije i sudbine.

* * * * * * * * *

JELENA PANIĆ-MARAŠ (Beograd)

1. "LOJ, NOVAC, REČ", Miroslav Maksimović ("Čigoja")

2. "ZENITODADAIZAM U SRPSKOJ KNjIŽEVNOSTI", Predrag Todorović (Institut za književnost i umetnost)
3. "POETIČKI IZAZOVI I DRUGI OGLEDI", Marko Nedić ("Akademska knjiga")
4. "LAKRIMARIJUM", Aleksandar Tanurdžić ("Prometej")
5. "ORFEJSKO ZAVEŠTANjE", Predrag Petrović (Zadužbina "Nikolaj Timčenko")

Foto Printskrin Youtube

SRPSKA književnost nema knjigu poput najnovijeg ostvarenja našeg istaknutog pesnika M. Maksimovića. Ona je ona osobena, a samim tim i važna, koliko njen autor doživljava poeziju i njenu ulogu krajnje originalno, atipično i samosvesno. Važan prilog srpskoj avangardologiji je nova studija P. Todorovića, bogato ilustrovana, temeljna u pristupu i analizi materijala, posvećena je umetničkim pokretima srpske avangarde, zenitizma i dadaizma. M. Nedić zaokružuje bavljenje savremenom srpskom prozom i još jednom potvrđuje umešnost, istančanost, tananost kao i osoben kritički pristup koji neguje već decenijama. Autentično, živopisno, slikovito A. Tanurdžić prikazuje ličnu borbu, posrnuća i sunovrate u borbi za potomstvo glavne junakinje Ane Ćosić. Veoma istančano data je slika bolnica, lekara, medicinskog osoblja i procesa veštačkih oplodnji. Traganje za originalnim značenjima, otkrivanje drugačijih smislova i skretanje pažnje na neke nedovoljno rasvetljene književno-istorijske činjenice, krase hermeneutički metod P. Petrovića.

* * * * * * * * *

VIKTOR ŠKORIĆ (Novo Miloševo)

1. "VREME VODE", Bojan Savić Ostojić ("Kontrast")

2. "MEDUZE ŽIVE ZAUVEK DOK IH NE UHVATE", Nađa Petrović ("Geopoetika")
3. "CRNA ANĐELIJA", Srđan V. Tešin ("Arhipelag")
4. "I ONDA OPET, IZ POČETKA", Filip Grujić (Booka)
5. "LICE GOSPODINA SA KIŠOBRANOM", Jadranka Milenković ("Presing")

Foto privatna arhiva

ROMAN F. Grujića uronjen je u savremenost u tolikoj meri da predstavlja otkucaje savremenog društva i mlade generacije koja se suočava sa problemima i nerazumevanjem kakvo ranije generacije nisu imale. N. Petrović objavila je svež, ali i potresan roman koji spaja egzistencijalističku i nadrealističku poetiku. Moderna, eksperimentalna, u isto vreme odmerena, takoreći klasična, zbirka J. Milenković pokazuje veoma visoke domete njenog stvaralaštva. S. V. Tešin je objavio knjigu koja nas osvešćuje o ulozi životinja u ljudskim životima, ali i u književnosti. Roman B. S. Ostojića je kišovsko vraćanje u prošlost i potraga za poreklom i sopstvom, ali i pokazatelj da je pisac koji piše o sopstvenim opsesivnim temama, u najlepšem maniru te sintagme.

* * * * * * * * *

MILE TASIĆ (Subotica)

1. "ZAPIS NA STUBU, JERUSALIMSKOM", Selimir Radulović ("Laguna"

2. "ZA SVE JE KRIVO NEVRIJEME NAD FIRENCOM", Željko Pržulj (Fond "Sveti Sava", ASoglas)
3. "KOZARO, SEJO I PRAMAJKO", Nenad Grujičić ("Besjeda")
4. "UNUTRAŠNjI RELjEF", Sanja Savić Milosavljević ("Bedem")
5. "AMERIKA", Zejnel Zejneli ("Rad, Beograd")

Foto privatna arhiva

KAO retko koji pesnik S. Radulović je potpuno svoj pesnički kompas okrenuo ka dugovnosti, ka svetiteljima, ka unutrašnjem biću verujući u prolaznost ovozemaljskog materijalnog, predajući se seriozno izbrušenim stihovima. Stradanje Srba kao stalni motiv Ž. Pržulja u ovoj knjizi se provlači od srednjeg veka pa sve do danas, kroz poznate istorijske likove ali i naše savremenike. Zbirkom pesama N. Grujičić je ovekovečio stradanje Srba u postojbini svojih predaka, osećajući sopstvenu pripadnost, ne samo genetski, već i duhovno jedinstvo sa prostorom Kozare. S. S. Milosavljević nam daruje pesničku knjigu u koju je sabrala 30 pesama u koje nas uvode već intrigantni naslovi, terajući nas da pomno ispratimo svaki stih provokativan, ponekad paćenički, ironičan ali originalan u svakom pogledu. Dajući kardiogram najmoćnije svetske sile SAD, koja svoju moć, nažalost, pokazuje ratovima od kojih ni u jednom momentu ne odustaje, Z. Zejneli činjenicama kao najvrednijim amalgamom istine podseća čitaoca, verovatnog svedoka, na tragove zla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)