PROJEKCIJA U RUSKOM DOMU: Dokumentarac o Svetom Savi

M. N. M.

29. 01. 2024. u 15:12

DOKUMENTARNI film "Svto Savva, russki cvet na serbskom flage" ("Sveti Sava. Ruski kolorit na srpskoj zastavi"), autorke Anželike Karetkine, koji je snimio prvi ruski javni federalni pravoslavni TV kanal "Spas", biće prikazan večeras u 19 časova u Ruskom domu u Beogradu.

ПРОЈЕКЦИЈА У РУСКОМ ДОМУ: Документарац о Светом Сави

promo

Film je posvećen Preosvećenom Savi srpskom, osnivaču Srpske pravoslavne crkve i njenom prvom arhiepiskopu. Kroz žitije svetitelja film govori o vekovnoj vezi ruskog i srpskog naroda. Iz centra Rusije - iz Volokolamskog Kremlja, filmska ekipa odlazi u centar Beograda, na mesto gde su Turci spalili mošti svetitelja i gde se sada nalazi grandiozni hram - jedan od najvećih u pravoslavnom svetu. Autor filma govori o drevnim manastirima i planinskoj svetinji (isposnici) u kojoj se molio i sam monah Sava.

U filmu su učestvovali poznati glumac Miloš Biković i njegov brat - arhimandrit Mihail (Biković), istoričar, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miloš Ković, istraživač na Odeljenju za savremenu istoriju centralne i jugoistočne Evrope u Institutu za slavistiku Ruske Akademije Nauka - Georgij Engelhart, kao i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. U filmu je korišćena muzika ruskog ansambla "IHTIS" koji izvodi muzička dela na srpskom jeziku. Generalni producent filma je glumac i TV voditelj, generalni direktor TV kanala Spas, Boris Korčevnikov. Autorka filma je Anželika Karetkina, novinarka, TV voditeljka, autorka nedeljne rubrike "Mi smo Rusi" na TV kanalu Spas, rediteljka.

Film je sa velikom pažnjom dočekan u Rusiji i na Balkanu, a publika i veliki umetnici su ga visoko ocenili: među njima su narodni umetnik RSFSR, glumac i reditelj Aleksandar Mihajlov, laureat Patrijaršijske nagrade za književnost, pisac Valerij Hajrjuzov, srpski reditelj (prvi asistent reditelja filma "Sunčanica" N. S. Mihalkova) Stanislav Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)