ARHITEKTURA I POKRET NESVRSTANIH: Monografija o projektu koji je Srbiju predstavljao u Veneciji

M. Kralj

11. 12. 2023. u 16:40

RAD koji je Srbiju predstavljao na prošlogodišnjem, 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji beogradskoj publici približiće monografija, koja će sutra (utorak, 12. decembar) u 18 časova biti predstavljena u Muzeju primenjene umetnosti.

АРХИТЕКТУРА И ПОКРЕТ НЕСВРСТАНИХ: Монографија о пројекту који је Србију представљао у Венецији

Foto I.Njunjić

O izdanju koje se bavi projektom "U refleksijama, 627"48.81"N,314"49.20"E", Ive Njunjić i Tihomira Dičića, pored autora govoriće kustoskinje Branislava Anđelković Dimitrijević (Zadužbina Zorana Bojića), Ana Sladojević, Alaksandra Momčilović Jovanović (Muzej Jugoslavije) i komesar izložbe u Veneciji - Slobodan Jović (Muzej primenjene umetnosti). Domaćin skupa je Biljana Jotić, direktorka MPU.

Izložba "U refleksijama" bila je posvećena ulozi koju su naši arhitekti i građevinari, zahvaljujući politici nesvrstavanja koju je vodila Jugoslovija, imali u razvoju urbavizma u državama afričkog kontinenta, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka. Kao primer za to autori su izdvojili Međunarodni sajam u Lagosu, čiji je arhitekta Zoran Bojić. Kako bi izveli ovaj projekat, Njunjićeva i Dičić posetili su Lagos, gde su na licu mesta sagledali stanje i funkciju ovog zdanja sada, posle mnogo decenija, u novim društvenim i političkim okolnostima Nigerije.

Hale obrasle šibljem

OGRAĐENE visokim ogradama i šibljem stare hale koje i dalje pripadaju državi polako propadaju; ostatak kompleksa je uzavrela pijaca, a hale u koncentričnim krugovima okružuju nova pijačna skladišta - neka su od iskustava iz Lagosa Njunjićeve i Dičića, koji smatraju da ovaj kompleks, koji su projektovali i izgradili naši stručnjaci, i dalje može da bude osnov za razvoj metropole koja će se vrlo brzo suočiti sa demografskim bumom.

Ovo njihovo iskustvo činilo je jedan, od tri segmenta postavke u Paviljonu Srbije u Đardinima, dok su druga dva bili arhivski crteži prema kojima je Sajam podignut, i nema karta. Na izložbi su svi ti segmenti formirali elipsu ( po kojoj su se kretali posetioci), kao simbol globalnog, izvrnute mape sveta, spoljnog omotača formiranoh oko čoveka, ciklusa promena...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)