JASENOVAČKI NOVOMUČENICI PRED CIRIŠKOM PUBLIKOM: Otvorena izložba ikoničnih slika monahinje Marije u Švajcarskoj (FOTO)

Novosti online

08. 12. 2023. u 16:36

IZLOŽBA ikoničnih slika monahinje Marije (Antić) iz manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu biće dostupna u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Cirihu sve do 13. januara 2024.

ЈАСЕНОВАЧКИ НОВОМУЧЕНИЦИ ПРЕД ЦИРИШКОМ ПУБЛИКОМ: Отворена изложба иконичних слика монахиње Марије у Швајцарској (ФОТО)

Srpski institut u Švajcarskoj

Postavka je inače dostupna od Vavedenja, 4. decembra 2023, kada je svečano otvorena, a posle praznika biće prebačena u ciriški hram Svete Trojice, 14. januara, i trajaće do kraja februara. Izložba je do sada bila održana širom Srbije, kao i u više država na Balkanu, u Rusiji, Slovačkoj i Australiji. Ovo je, kako je objavio Srpski institut u Švajcarskoj, prvi put da se prikazuje u Švajcarskoj uz dvojezična tumačenja, na srpskom i nemačkom.

Ovaj institut je postavku i realizovao uz, kako navode, blagoslov episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, koji je počasni predsednik Srpskog instituta u Švajcarskoj, a u saradnji sa crkvenom opštinom Cirih, hramovima Sv. Trojice i Uspenja Presvete Bogorodice, Društvom Prosvjeta Švajcarske i Srpskim kulturnim savezom Švajcarske.

Srpski institut u Švajcarskoj

Sa otvaranja izložbe u Cirihu

Na otvaranju su episkopi Andrej i pakračko-slavonski Jovan, u čijoj eparhiji se nalazi manastir, pozdravili sve prisutne usmenim blagoslovom, a zatim se prisutnima obratila igumanija manastira Jasenovac, mati Serafima i upoznala ih sa istorijom ovog mesta stradanja. Kako je rečeno, mati Marija na specifičan način oslikava "agoniju i čednu radost vaskrsenja Novomučenika jasenovačkih, kao i svakodnevnicu manastirskog života".

Premijerno je izvedena i kompozicija "Dječja svita" Rikarda Švarca, kompozitora koji je ovo delo napisao za svoju tadašnju 12-godišnju učenicu, kasnije čuvenu pijanistkinju i profesorku na beogradskom Fakultetu muzičke umetnosti Veru Veljkov - Medaković, suprugu akademika dr Dejana Medakovića. Švarc je stradao 1941. u Jasenovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)