IZLOŽBA POZORIŠNIH PLAKATA: Radovi LJubislava Milunovića,slikara Ateljea 212, u zaječarskom Pozorišnom muzeju

V.V.S.

19. 10. 2023. u 11:41

IZLOŽBA unikatnih plakata Ljubislava Milunovića, slikara Ateljea 212, otvorena je u galeriji Pozorišnog muzeja u okviru " Dana Zorana Radmilovića" u Zaječaru.

ИЗЛОЖБА ПОЗОРИШНИХ ПЛАКАТА: Радови Љубислава Милуновића,сликара Атељеа 212, у зајечарском Позоришном музеју

foto "Dani Zorana Radmilovića"

Postavka obuhvata dvadeset pozorišnih plakata, a oni predstavljaju vizuelni sažetak razvitka pozorišnog plakata koji je evoluirao od parčeta papira obaveštajne prirode, preko svedočanstva o događaju koji promoviše, do autentičnog autorskog izraza. Postupak koji koristi Milunović (rukom oblikovana reč i slika) nastao je početkom 19.veka kada se javljaju prvi pozorišni plakati, što je je jedini način da se uspostavi dijalog i privuče gledalac. U savremenom kontekstu, takav postupak, pretvoren je u unikatno autorsko delo.

Ljubisav Milunović rođen je 1948 godine u Ljubavi, opština Kruševac. Fakulet likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio je u Beogradu u klasi profesora Mladena Srbinovića. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Njegova dela se nalaze u eminentnim privatnim domaćim i stranim kolekcijama. Do sada je imao 16 samostalnih i 36 grupnih izložbi. Učesnik je brojnih humanitarnih akcija i likovnih kolonija. Živi i radi u Beogradu.

Postavka unikatnih plakata Ljubisava Milunovića može se razgledati u zaječarskom pozorišnom muzeju do 24.oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)