"HEROJI HALIJARDA" IZLAZE PRED SUD PUBLIKE: Filmski projekat Radoša Bajića premijerno 10. oktobra

Marina Mirković

05. 10. 2023. u 17:26

DUGO pripremani, gromoglasno (i ne bez zluradih komentara i pokušaja podmetanja) najavljivani, i sa nestrpljenjem iščekivani filmski projekat Radoša Bajića, "Heroji Halijarda", najzad će se naći pred publikom, 10. oktobra premijerno a dva dana kasnije i kao deo redovnog repertoara bioskopa širom zemlje.

ХЕРОЈИ ХАЛИЈАРДА ИЗЛАЗЕ ПРЕД СУД ПУБЛИКЕ: Филмски пројекат Радоша Бајића премијерно 10. октобра

Zoran Jovanović

Ova istinitim događajima inspirisana, do sada neispričana ratna priča o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, ali i o porodici, prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, o ljubavi i dobroti - po mišljenju autorske ekipe, predstavlja delić koji nedostaje, u istoriji, onoj zvaničnoj ali i filmskoj, priču koju je bilo neophodno najzad ispričati, i pogledati.

Radoš Bajić, za kojim je više od pola veka bogate glumačke, ali i gotovo tri decenije scenarističke i producentske karijere, veli da je baš sve što je želeo da kaže na ove, vazda delikatne i "zapaljive" teme - rekao u svom filmu, koji upravo ovih dana najzad prepušta sudu publike. Za njim je petogodišnji rad sa hiljadama statista, sa pola hiljade profesionalaca svih profila (čak 480 imena može se videti na odjavnoj špici), uz svesrdnu pomoć i podršku vlada Srbije i Vojvodine, Filmskog centra, RTS, mnogih kompanija, domaćina - Gornjeg Milanovca...

- Ovo jeste nacionalni projekat i zahvalan sam svima koji su ga podržali. Premda je po značaju i složenosti produkcija grandiozna u meri koja bi svuda u svetu podrazumevala "još jednu nulu" na broju kojim je izražen budžet filma, počastvovan sam i srećan zbog toga što su srpska kinematografija, kultura i institucije (po)verovale u naš projekat - istakao je Bajić, reditelj i pisac scenarija za ovu ratnu dramu.

Ratnu - zvanično, ili formalno - budući da svi članovi glumačke ekipe odreda ističu ljudsku dimenziju Bajićevog scenarija, u kome se istorija i velika ratna zbivanja prelamaju kroz priču o malim ljudima, pre svega o porodici Jović.

Nikola Rakočević, tumač role jednog od braće Jović, naglašava da je "Heroji Halijarda" iako ratni - duboko antiratni film, i ujedno dirljiva porodična drama. Sa stavom da je reč o ostvarenju prožetom pacifizmom, slaže se i Radovan Vujović, koji naglašava da je zahvalan jer je, čitajući scenario, prvi put čuo i naučio nešto o ranije mu potpuno nepoznatim segmentima srpske istorije - i naroda.

Maestralnu je ulogu Koste Jovića ostvario Žarko Laušević, dok je veliki Petar Božović briljirao glumom bez reči, kao deda Miloš Jović.

- Celog života želeo sam da igram ulogu bez teksta - otkrio je Božović. - Gledajući ovaj film isplakao sam se kao nikada u životu, a zašto? Zato što sam video istinu, koja nam je sve do sad odavana tek u parčićima, i to tako što je svako to parče pojedinačno bojeno onako kako je to vladajuća stranka htela. Pitao sam se nekada, naravno, da li je moguće da su unuci istih onih koje su ovde naši vojnici spasavali, učestvovali u bombardovanju naše zemlje? Ali sve je to politika, i istorija, valja ih prihvatiti, i odavno se ne čudim ponašanju velikih sila ili bolje reći velikih siledžija. Majkl Liz je u knjizi "Silovanje Srbije" ispričao bajkovitu pripovest o malom narodu spremnom svakoga toplo da dočeka, a verujem da nas ta pravoslavna, hrišćanska potreba i težnja da pomognemo čoveku u nevolji nikada neće napustiti.

Nela Mihailović kaže da je u liku Dušanke Jović sažela sve role majki koje je do sada odigrala, stvarajući arhetip srpske majke, brižne, požrtvovane, snažne i jake, nežne a grube, hrabre i odlučne u grčevitoj borbi da očuva ognjište, porodicu i decu.

- Radoš ju je stvorio, na meni je bilo da je (pr)oživim, da je odigram sa dubokom, snažnom emocijom ali gotovo dokumentarno - navodi Nela. - Ovo jeste priča o porodici kao temelju zdravog društva, ispričana kroz pripovest o beznađu rata, priča koja nas podseća na to koliko je srpski narod plemenit, hrabar i dobar, na šta nas, čini se, valja podsetiti u trenutku kada gubimo veru u sebe.

Grandiozna produkcija

PROJEKAT svojom kompleksnošću umnogome nadilazi sve koje je do sada potpisala kuća CONTRAST STUDIOS, koproducent filma uz kompaniju Telekom Srbija - istakao je Nedeljko Bajić, producent (uz Jelenu Bačić Jočić i Predraga Jočića) ali i glumac u ostvarenju na kome je angažovano gotovo pet stotina filmskih radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)