TAJNE IZ PREDELA SNOVA: Dobri Stojanović predstavlja dela u Kragujevcu

M. Kralj

26. 09. 2023. u 15:58

PRATEĆI svoja umetnička ubeđenja, koja je zasnovao i na Aristotelovoj misli da sreća mora ležati u duhovnom zadovoljstvu, i da na nju možemo da se oslonimo samo onda kada izvire iz traganja i nalaženja istine, likovni veteran Dobri Stojanović, vredno, predano i dosledno stvara već duže od pola veka.

ТАЈНЕ ИЗ ПРЕДЕЛА СНОВА: Добри Стојановић представља дела у Крагујевцу

Foto Galerija Mostovi Balkana

Njegovi radovi upravo su se našli na izložbi u kragujevačkoj gradskoj galeriji "Mostovi Balkana", gde će moći da se pogledaju do 3. oktobra.

- Ne znam kako se desilo da sve ove decenije nikada nisam izlagao u Kragujevcu - kaže, za "Novosti", Stojanović, čija aktuelna izložba nosi naziv "Tajne nadrealnog".

I upravo je to nadrealno, nadnaravno, duboko uvreženo u njegovom nesvesnom biću, ono čemu je težio tokom čitave karijere. Još pre više od tri decenije, akademik Mića Popović (čiji vek obeležavamo ove godine), povodom izložbe u Kruševcu, 1991. godine, primetio je da Stojanovićevo delo "dodiruje Šagalove inspiracije", i dodao: "Ali, s druge strane, kod našeg slikara su neki realni pejzaži evolurali do metafizičkih predela i prostora, u kojima se ljudske figure ponašaju prema zakonima jedne nove prirodnosti, koju im dozvoljava umetnik, ukidajući granice između mogućeg i nemogućeg, stvarnog ili sanjanog spolja i iznura".

A o tome kako je prestao da kruži kao kiša oko Kragujevca, i šta je sve izneo pred tamošnju likovnu publiku, slikar, objašnjava:

Savremeni tradicionalista 

SVE što je Dobri uradio proizvod je dosledno negovanog umetničkog stava jednog do tančina izgrađenog i strpljivom praksom izbrušenog stvaralačkog postpupa - ističe veteran naše likovne kritike Nikola Kusovac. - Upravo vrlinama i likovnim odlikama koje proističu iz njegove sposobnosti, koje ga čine jednim od najupečatljivijih savremenih srpskih tradicionalista, moguće je razumeti i objasniti njegove nastupe širom Evrope, ali isto tako i sveta.

- Može se reći da je ovo svojevrsna retrospektiva. Galerija "Mostovi Balkana" je na veoma lepom mestu, u centru Kragujevca, i za nju sam napravio izbor od 16 ulja na platnu koja su nastajala u periodu od tri decenije, od 1989. do 2019. Kao i uvek, na platnima su neki moji snovi, emotivne predstave. Kritičari to označavaju kao nadrealizam.

Foto Galerija Mostovi Balkana

 

 

Za sledeću godinu, ovaj slikar rođen u Kalini kod Vlasotinaca, koji je svoj legat zaveštao muzeju u Vranju, a ime mu ušlo u Enciklopediju Britaniku (2005. godine), sprema se da izlaže u Modernoj galeriji u Valjevu. To mu, kaže, čini posebnu čast, jer ga je, još za života, predložio najslavniji Valjevac u likovnom svetu - Ljuba Popović.

- Sa Ljubom sam se sureo u Valjevu, upravo kada je on u svom gradu imao poslednju izložbu - priseća se sagovornik. Tada je sa nama bio i Milan Komnenić, kome je Ljuba objašnjavao kako u mojim delima postoji nešto što je vrlo blisko Mediali.

Svet mitskih bića

IZRAZITA umetnička ličnost, pravi mastor - zapisao je o Dobriju likovni kritičar iz Brisela, Alen Viraj. - Kompozicijom, linijom i bojom on je izgradio svoj svet nastanjen figurom i mitološkim bićima koje često satire sunce, taj izvor života.

Pored slikarstva Dobri Stojanović bavi se i crtežom, grafikom, tapiserijom, teorijom umetnosti, ali i mozaikom. I upravo je jedan motiv sa slike koja se nalazi na postavci u kragujevačkim "Mostovima Balkana", uradio i kao mozaik.

Izložba će biti otvorena do 3. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)