"ZLATNA ANTENA" PO ACI ĐORĐEVIĆU: Nagrada za režiju na FEDISU ponela ime autora čuvenih filmskih ostvarenja

J. B. L.

25. 09. 2023. u 17:00

MEĐUNARODNI festival drama i serija (FEDIS) nastavlja tradiciju da nagradu "Zlatna antena" naziva po legendarnim stvaraocima koji su svojim radom zadužili srpsku i regionalnu produkciju TV serija.

ЗЛАТНА АНТЕНА ПО АЦИ ЂОРЂЕВИЋУ: Награда за режију на ФЕДИСУ понела име аутора чувених филмских остварења

Foto Arhiva

Posle "Zlatnih antena" po Ljubiši Samardžiću, Mileni Dravić, Radmili Savićević, Živojinu Žiki Milenkoviću, od ove godine nagrada "Zlatna antena" za najbolju režiju nosiće ime po čuvenom reditelju Aleksandru Aci Đorđeviću.

- Naša ideja i misija je da sva naša priznanja ponesu ime po nekom od najznačajnijih ličnosti regionalne televizijske produkcije za oblast u kojoj su postigli vanserijske uspehe. Tako želimo da im se odužimo, ali i da sačuvamo od zaborava njih i njihov rad - istakao je direktor FEDIS festivala Nenad Milenković.

Aleksandar Aca Đorđević rođen je u Subotici, 28. jula 1924, a preminuo u Beogradu, 27. aprila 2005. Diplomirao je 1952. godine, na Pozorišnoj akademiji u Beogradu, a rediteljsko umeće je stekao u Narodnom pozorištu u Nišu, gde je režirao drame čitavu deceniju.

U Radio-televiziju Beograd prelazi 1961. godine i autor je najznačajnijih i najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih televizijskih serija, kao što su: "Majstori", "Otpisani", "Povratak otpisanih", "Vruć vetar", "Bolji život", "Balkan ekspres", "Srećni ljudi", "Porodično blago"...

Foto Arhiva

Sa Ljiljanom Šljapić na snimanju serije "Majstori"

Dobitnik je Oktobarske nagrade, priznanja za životno delo RTB i prve nagrade na Holivudskom TV festivalu 1972. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, u Beogradu.

Foto Arhiva

Na snimanju serije "Otpisani" sa Vojom Brajovićem

Na FEDIS, koji će biti održan 13. put, od 3. do 5. oktobra, u Domu omladine Beograda, uz učešće TV serija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, biće dodeljena i "Zlatna antena" najboljem glumačkom paru, koji biraju čitaoci "Novosti", glasanjem na našem sajtu, do 30. septembra.

Reditelji u konkurenciji

U KONKURENCIJI za ovogodišnju "Zlatnu antenu" za režiju su reditelji serija "Bunar" Maša Nešković i Igor Đorđević, "Kotlina" - Danis Tanović, "Šetnja sa lavom" - Filip Čolović i "Zlatni dečko" - Ognjen Janković. Njih je nominovala rediteljka Jelena Stolica, član strukovnog žirija ovogodišnjeg FEDIS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu