VILINSKA ENERGIJA DRVEĆA: U Galeriji "Sigidunim" video radovi Kristine Vlaisavljević

M.A.K.

22. 09. 2023. u 14:09

UMETNICA Kristina Vlaisavljević u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, prirpemila je izložbu "Beograd - Zaštićena područja", koja je otvorema u Galeriji "Singidunum".

ВИЛИНСКА ЕНЕРГИЈА ДРВЕЋА: У Галерији Сигидуним видео радови Кристине Влаисављевић

Foto promo

Tema je zaštićeno drveće, a u svojim video radovima umetnica se bavi i značeima koje ono ima u etnologiji, staroslovenskim predanjima ali i drugim mitovima.

Prvo zaštićeno prirodno dobro u Beogradu su četiri primerka himalajskog bora (Pinus excelsa) zaštićena kao spomenik prirode 1949. godine. Među zaštićenim stablima prestonice značajno mesto zauzima hrast lužnjak na Cvetnom trgu, koji predstavlja ostatak autohtonih hrastovih šuma koje su se nekad prostirale na današnjem potezu od Cvetnog trga do parka "Manjež" i Slavije. Ovaj hrast je ujedno i najstarije zaštićeno stablo u gradu.

- Poetičnim narativom, lirskim tonom, vilinskom energijom, Kristina pripoveda o ljubavi koji su naši preci negovali prema prirodi, poštovanju i nežnosti koji su sačuvani u narodnim pesmama, bajkama, mitovima i legendama. Nekada davno kada je život tekao u sazvučju sa prirodom, čovek je znao koje ptice spavaju u granama, razumeo snagu korenja drveća, osećao prisustvo vilinskih krugova u šumskim predelima - piše u najavi.- Video radovi "Platan", "Tisa", "Ginko" i "Hrast" fokus stavljaju na četiri odabrana stabla Beograda, kroz koja evociramo uspomene na mitove i verovanja o drveću, koja su utkana u prošlost naših predaka i time predstavljaju vrednosti nematerijalnog nasleđa. Ove predanja su niti koje spajaju prostore i ljude kroz vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona