JEDNA OD NAJVAŽNIJIH USTANOVA KULTURE U NAŠOJ ZEMLJI: Etnografski muzej obeležio 122 godine postojanja

Novosti onlajn

21. 09. 2023. u 14:55

ETNOGRAFSKI muzej u Beogradu obeležio je 20. septembra 122 godine postojanja otvaranjem izložbe „Čitanje boja“ i koncertom Vasila i Marte Hadžimanov.

ЈЕДНА ОД НАЈВАЖНИЈИХ УСТАНОВА КУЛТУРЕ У НАШОЈ ЗЕМЉИ: Етнографски музеј обележио 122 године постојања

Foto Etnografski muzej

Program je otvorio dečiji hor OŠ „Kralj Petar Prvi“ izvođenjem himne „Bože pravde“, nakon kojeg su nastupili džez pijanista Vasil Hadžimanov i džez i operska pevačica Marta Hadžimanov, koji su oduševili sve prisutne.

Usledio je performans Filipa Maksimovića koji je povezao narodnu nošnju sa nošnjama drugih kultura u jednu futurističku modnu kreaciju.

- Etnografski muzej treba da bude živ, interaktivan, atraktivan i moderan, sa posebnim akcentom na rekodiranju tradicije i jednog novog prustupa u komunikaciji sa mladima - rekao je Marko Krstić, direktor te institucije.

Otvarajući izložbu „Čitanje boja“ ministarka kulture Maja Gojković je istakla da su obeležavanje 122 godine duge postojanosti muzeja i značajna izložba 'Čitanje boja' još jedna potvrda da je ovo jedna od najvažnijih ustanova kulture u našoj zemlji.

- Vremenom je Etnografski muzej postao ne samo čuvar jedinstvene kulturne baštine, već i jedan od njenih simbola. Građa o kojoj se muzej stara, odnosi se na tradiciju, sećanja, običaje i mitove, koji su svi zajedno temelj nacionalnog i kulturnog identiteta - dodala je Gojković, istakavši da Etnografski muzej pruža „jedan od najlepših pogleda u prošlost“.

Izložba „Čitanje boja“, prema rečima autorke Marine Cvetković, daje kulturno-istorijski osvrt na značaj boja u srpskom tradicionalnom društvu, ukazujući istovemeno na suštinski značajnu ekološku perspektivu: „Nadamo se da ćemo ovim putem podstaći eksperimente i radionice za prirodno bojenje prediva“.

„Čitanje boja“ prva je izložba u Srbiji koja se posmatra kroz naočare u boji, što posetiocima pruža drugačiji i potpun vizuelni doživljaj postavke.

Prvih sto posetilaca ulaznicu za ovu jedinstvenu izložbu može da dobije u zamenu za tekstilni materijal koji će biti namenjen za reciklažu.

Etnografski muzej ovim kreativnim, inovativnim i odgovornim rešenjem, želi da podstakne širenje ekološke svesti kao najvažnijeg pitanja 21. veka.

(Sputnjik) 

BONUS VIDEO: NE ZNA SE KOLIKO JE LjUDI NASMEJAO: Radivoje Lola Đukić napustio nas je na današnji dan 1995. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)