HRISOVULJA POEZIJI MNOGIH NARAŠTAJA: U manastiru Žiči završen tradicionalni 32. duhovni sabor "Preobraženje 2023"

G. ĆIROVIĆ

19. 08. 2023. u 13:57

Na kraju svetkovine „Žička hrisovulja“ uručena pesniku Ljubivoju Ršumoviću

ХРИСОВУЉА ПОЕЗИЈИ МНОГИХ НАРАШТАЈА: У манастиру Жичи завршен традиционални 32. духовни сабор Преображење 2023

G.Šljivić

Na sam dan Preobraženja Gospodnjeg, pod svodovima crkve svetoga Spasa u srednjovekovnom manastiru Žiči nadomak Kraljeva, posle višednevnog saborovanja pesniku Ljubivoju Ršumoviću svečano je uručena “Žička hrisovulja” - najviše priznanje Žičkog duhovnog sabora i jedno od naših najprestižnijih književnih nagrada.

G.Šljivić

 

Svoju odluku žiri Žičkog duhovnog sabora saopštio je, po dugogodišnjoj tradiciji, još na Spasovdan, 40 dana po Hristovom vaskrsenju, navodeći da je ovogodišnja Žička hrisovulja Ršumoviću pripala „za poeziju sa kojom su uzrastali mnogi naraštaji našeg i detinjeg naroda“.

G.Šljivić

 

- Ljubivoje Ršumović je najpoznatiji kao dečji pesnik, ali je daleko od toga da je samo dečji pesnik. On je u pravom, savremenom smislu narodni pesnik. On spaja senzibilitete svojih dedova i svojih unuka i svedoči o pripadnosti svome vremenu, svome narodu, kao što pokušava i uspeva već generacijama da tom svom detinjem narodu ulije dah igre, dah vredine i sve ono što doprinosi samopouzdanju i životnom elanu - rekao je ovom prilikom dr Dragan Hamović, predsednik žirija.

G.Šljivić

Dragan Hamović

Kao jednom od 32 dosadašnja dobitnika i istinskih čuvara srpskog pesničkog jezika i reči, laureatu je ovo značajno priznanje koje podrazumeva “zlatopečatenu povelju” i preobraženjsku ikonu, uručio Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva za kulturu.

G.Šljivić

 

- Nagrade gode čoveku jer su neka vrsta priznanice za ono što je radio celog života. Danas je Preobraženje i razmišljam šta bi to meni kao stvaraocu moglo da bude sledeći korak, posle ovog priznanja. Možda da se okrenem nekoj vrsti duhovne fiskulture, da još ovo vremena koje mi je ostalo provedem u miru i berićetu - naglasio je Ljubivoje Ršumović, 32. dobitnik „Žičke hrisovulje“. - Ova nagrada je neka vrsta krune na mom stvaralaštvu i počastvovan sam što je to baš na ovaj dan, baš na ovom mestu, baš u Žiči.

G.Šljivić

 

DUHOVNA FISKULTURA

- MORAM da priznam da svako jutro napišem po jednu pesmu. Naravno, nisu to pesme za neku veliku hvalu ili za neko veliko promišljanje, ali to je ta vrsta duhovne fiskulture koja me održava u kondiciji – rekao je Ršumović.

G.Šljivić

 

SVEČANOST

U manastirskoj trpezariji Svetog Save gde je održana tradicionalna preobraženjska svetkovina, o pesničkom delu Ljubivoja Ršumovića govorili su Zorana Opačić i Dragan Hamović, glumac Nebojša Dugalić besedio je odabrane stihove laureata, a u muzičkom delu programa učestvovala je Jana Križak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)