ARGENTINSKI TANGO DŽEZ KVARTET IZMEĐU DVA SVOJA BEOGRADSKA NASTUPA: Čarobna fuzija tanga i džeza

Marina Mirković

11. 08. 2023. u 17:24

ČUDESNE večeri u "Gvarnerijusu", ispunjene magičnom muzikom u uvek prepunoj sali, često i sa mnoštvom publike koja (o)staje pred vratima i sluša - nešto su na šta je argentinski Tango džez kvartet navikao Beograđane još od svog prvog nastupa.

АРГЕНТИНСКИ ТАНГО ЏЕЗ КВАРТЕТ ИЗМЕЂУ ДВА СВОЈА БЕОГРАДСКА НАСТУПА: Чаробна фузија танга и џеза

promo

I upravo to priredili su za našu publiku i šesti put, ovog četvrtka uveče - kada su na koncertu posvećenom Pjacoli ponovo u naš grad doneli čaroliju svoje jedinstvene fuzije tanga i džeza.

A posle tog prvog 2016. i narednog 2017, te spektakla iz 2021, prošle godine održali su čak dva koncerta (u danu!) sa Beogradskim orkestrom mladih. Upravo će sa tim ansamblom (a zbog ogromnog interesovanja publike za koncert "U čast Astora Pjacole") kvartet nastupiti i 18. avgusta, u istoj sali u "Gvarnerijusu", koji ih je sa orkestrom i spojio.

- Odmah smo se prepoznali sa orkestrom mladih, čim smo se upoznali sa dirigentom Vukom Volkovim Popovićem prošle godine, i tada smo takođe zbog interesovanja publike održali čak dva koncerta jedan za drugim - priča Gustavo Firmenih, idejni tvorac i vođa kvarteta iz Buenos Ajresa, grada koji je ansambl proglasio za "ambasadore tanga", dok ih je argentinsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo muzičkom grupom od kulturnog značaja.

Uprvo je Gustavo, saksofonista i klarinetista ali i kompozitor, taj koji je došao ma ideju da u prestonici Argentine obnovi tradiciju plesnih večeri, popularnih tokom "zlatnog doba" tanga, četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka.

Radionica

PRED koncert 18. juna, od 16 časova, Gustavo će održati majstorsku radionicu, na koju poziva sve zainteresovane studente i đake beogradskih srednjih muzičkih škola, koje će podučavati kreativnom pristupu muzici i sviranju ma kog instrumenta, improvizaciji koju je sam iz džeza "uselio" i u područje tanga...

- Ta "zlatna era" tanga uminula je već šezdesetih godina, da bi ga nanovo oživeo upravo Pjacola, kome neretko posvećujemo svoje tematske koncerte. Ipak ja sam još tokom školovanja na konzervatorijumu obožavao da sviram tango, to je moja muzika, ali sam tad uvideo i da džezeri, među koje se takođe ubrajam, nikako ne vole da sviraju tango, da su to dva posve odvojena sveta - priča ovaj svestrani muzičar, drag gost i srpske prestonice džeza, Nišvila, na kome takođe godinama redovno nastupa (za poslednjih 9 godina "preskočio" je samo 2018. i ovogodišnje izdanje niškog festivala).

Gustavo je rešio da svetu ponudi upravo jedinstven spoj ta dva tako "nespojiva" sveta i stila, u tango utkao džezerske harmonije i improvizacije, i počeo da ih izvodi sa svojim kvartetom u kome su i pijanista Santjago Viljalba, bubnjar Ezekijel Vargas i basista Martin Rao de Vita. Vrlo brzo su u ovom sastavu osvojili svet - za njima je danas 26 velikih međunarodnih turneja a po spektakularnim nastupima ih pamti publika u više od trideset država.

Srbijom su oduševljeni a već tradicionalne koncerte u "Gvarnerijusu" pamte po najlepšem.

- Osećam neku čudesnu vezu između naše dve države, sjajno razumevanje sa srpskom publikom. Već prvi put u Beogradu imali smo dva tri bisa u prepunoj sali - pamti Gustavo. - Jednom je ispred sale ostalo neverovatno mnogo ljudi koji nisu odlazili već su ostali da slušaju. Na kraju smo ih sve pustili unutra, posedali su oko nas i svirali smo, svi zajedno uživajući u magiji muzike.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)