SUKOB KOJI NE DOZVOLJAVA NEUTRALNOST: Roman o Severnoj Irskoj, "Mlekadžija" Ane Berns, ovenčan Bukerom, objavljen na srpskom

Vojislava Crnjanski Spasojević

31. 07. 2023. u 16:23

SUKOB u Severnoj Irskoj, od kraja šezedesetih do 1988. godine, nepovratno je odredio evropsku istoriju prošlog veka.

СУКОБ КОЈИ НЕ ДОЗВОЉАВА НЕУТРАЛНОСТ: Роман о Северној Ирској, Млекаџија Ане Бернс, овенчан Букером, објављен на српском

Akademska knjiga

Sukob počinje kampanjom Iraca za prestanak diskriminacije unionističke protestantske vlade nad katolicima, koja se u Severnoj Irskoj zadržala nakon rata za nezavisnost Irske.

Mirni protesti ubrzo se pretvaraju u nasilne demonstracije, pogotovo nakon britanskog pokušaja da ih spreče. Slede tri decenije koje je obeležilo strahovito nasilje. S jedne strane, britanske snage sprovode masovna hapšenja i represiju nad pobunjenicima, ali i civilima, sa druge, Irci pod okriljem IRE, sprovode niz terorističkih akcija, u kojima strada na stotine ljudi. Vrhunac represije je Krvava nedelja, u kojoj su britanske snage ubile 13 nenaoružanih civila.

Procene su da je u celokupnom sukobu stradalo oko 3.500 ljudi, a više od dva odsto stanovništva Severne Irske zadobilo je teške fizičke povrede. Građanski rat je okončan 1988, sporazumom iz Belfasta, kojim je ispunjen veći deo zahteva demonstranata.

Akademska knjiga

Ana Berns


Tema severnoirskog sukoba i uloga pojedinca u njemu okosnica je romana "Mlekadžija" Ane Berns, ovenčanog Bukerovom nagradom, koju je kod nas upravo objavila "Akademska knjiga". Glavni junak romana je osamnaestogdišnjakinja, koja čitanjem knjiga pokušava da pobegne od ratnog ludila. Osim što se bori sa pokušajem da bude uvučena u sukob, glavna junakinja usput saznaje i mračne porodične tajne, koje su godinama gurane pod tepih i koje su mnoge koštale života i zdravlja.

Bernsova piše o hermetički zatvorenoj zajednici i oštro polarizovanom društvu, u kom se neutralnost i nesvrstavanje ne dozvoljava i ne razume, a nasilje je poželjno kada dolazi od "naše strane", a nepoželjno kada dolazi od "njihove".

Prevod ovog nagrađivanog romana potpisuje Gordana Raičević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)