VLADAN RADOVANOVIĆ SAHRANJEN U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA: Odlazak usnulog snevača

M. N. M.

18. 05. 2023. u 17:06

O SEDAM decenija svestranog i posvećenog umetničkog delovanja jednog od naših najoriginalnijih stvaralaca, Vladana Radovanovića (1932 - 2023), koji je srpsku kulturu bogatio u oblastima muzike, slikarstva, književnosti, novih medija, višemedijske sinteze umetnosti, svedočile su u četvrtak njegove kolege i saradnici, ispraćajući ga na večni počinak u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

ВЛАДАН РАДОВАНОВИЋ САХРАЊЕН У АЛЕЈИ ЗАСЛУЖНИХ ГРАЂАНА: Одлазак уснулог сневача

Novosti/Z.Jovanović

Profesor Čedomir Vasić, multimedijalni umetnik, kao svoje temeljno sećanje na Radovanovića, u trenutku kada se sa njim zauvek opraštamo, naveo je Vladanov čuveni, nagrađivani video rad "Kratka autobiografija" - kroz koji je autor, na krilima jednominutnog Šopenovog valcera i uz odgovarajuće zvučne dodatke, od bebećeg krika do mudrosti spomenika, ispričao ceo svoj život.

A šta je sve stalo u taj jedan minut, zapitao se Vasić u Aleji, i rezimirao 70 godina umetničkog stvaranja Radovanovića koji je, iako obrazovan kao kompozitor, stvarajući od ranih 50-ih godina prošlog veka, delovao u gotovo svakom zamislivom pravcu.

- Posvetio se iznalaženju umetničkih oblika za svako ljudsko čulo, onome što se naziva totalni umetnički čin - naveo je Vasić. - Vladanove tvorevine, nastale iz jedinstvenog duhovnog jezgra, otelotvorenje spoja njegove duhovnosti i duhovitosti, pomerale su granice poznatog umetničkog izražavanja. Ovaj pitomi avangardista držao se čvrsto estetičkih principa, smatrajući i kao stvaralac i kao predavač da, bez unutrašnje estetičke komponente, delo nema trajnu vrednost. Do kraja posvećen stvalaračkom procesu, u svojim radovima teži je "integralnom humanizmu" u kome je bilo dovoljno mesta i za nacionalno i za versko i za globalno, podređeno najopštijem kosmičkom principu, o čemu nam je ostavio zaveštanje u svom najgrandioznijem delu "A galaksija okolo sija". Kao usnuli snevač koji nas je ostavio bez njegovih snova, preselio se u neku astralnu galaksiju, odakle trepće i sija podsećajući nas na sve što je uradio.

Muzikolog Melita Milin, muzikolog, govoreći o razgranatom delovanju i prebogatom opusu Radovanovića, takođe je istakla "Galaksiju" kao poslednje njegovo realizovano, na neki način testamentarno delo, i navela da je Vladan, osećajući iskonsku zapitanost čoveka pred kosmosom i tajnama svemira, težio i stvaranju kosmičko sakralnog tipa zvuka.

Umetnik Vladan Jeremić od Radovanovića se oprostio i kao bivši student i kao kolega, te predstavnik Sekcije proširenih medija ULUS. Govoreći o preminulom "korifeju avangardne umetnosti" i neumornom stvaraocu, rekao je da je Vladan pružio proročki doprinos u oblasti sinteze različitih umetničkih disciplina, a da njegovo delo (p)ostaje najčvršći stub prakse i teorije avangardne umetnosti u Srbiji. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna