NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH PISACA: Vranjanci poštuju lik i delo Bore Stankovića

J. S.

31. 03. 2023. u 12:43

Na današnji dan pre 147. godina u Vranju je rođen velikan srpske književnosti, začetnika moderne u Srbij Borisav Bora Stanković.

НА ДАНАШЊИ ДАН РОЂЕН ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ СРПСКИХ ПИСАЦА: Врањанци поштују лик и дело Боре Станковића

Ilustracija Aca Đorđević

Rođen u Vranju, vrlo rano je ostao bez roditelja, tako da ga je odgajala baba po ocu, Zlata.Ko je bila baba Zlata i kakva je njena bila uloga u odrastanju pisca, možete pročitati OVDE.

Nakon završetka osnovne škole i sedam razreda vranjske gimnazije, školovanje nastavlja u Beogradu, gde postaje pravnik. Iako je relativno mlad otišao iz rodnog Vranja, celog života ga je nosio u srcu, o čemu svedoči i njegov književni opus.

Njegovo stvaralaštvo svrstava se u realizam, mada ga savremena kritika smatra začetnikom moderne srpske književnosti.

U svojim delima upečatljivo je opisao vranjsku gradsku čaršiju i tragične sudbine Vranjanaca, raslojavanje i neretko propadanje i degeneraciju starih trgovačkih porodica. Kroz njegovo delo provlači se poetika čulnog, po čemu se posebno izdvojio na tadašnjem književnom nebu Srbije.

Malo je poznato da je ovaj pisac kao i svaki Vranjanac imao nadimak koji ga najbolje opisuje, o čemu možete čitati OVDE.

Svoju najpoznatiju dramu Koštana, objavio je 1902. godine, kada je u književnost uveo vranjski govor. A ciganka čarobnog glasa Malika postala je simbol sevdaha i karasevdaha.

Osam godina kasnije 1910. objavio je svoj najpoznatiji roman Nečista krv. U godinama koje dolaze objavljuje pripovetke, romane i drame koje se uglavnom vežu za Vranje. Njegov grad odužio mu se otkupljivanjem rodne kuće koja postaje Muzej kuća, podizanjem spomenika u gradskom parku i organizovanjem kulturnih manifestacija njemu u čast. Ove godine održana je četvrta po redu manifestacija ,,Borini književni dani", koju su Bori u čast pokrenuli Grad Vranje i Javna biblioteka ,,Bora Stanković''.  Brojne obrazovne i ustanove kulture nose njegovo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru