VEĆ 162. GODINE PODIŽE DUH SVOG NARODA: Obeležen rođendan Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (FOTO)

J. SIMIĆ

28. 03. 2023. u 22:34

POVODOM 28. marta, Dana Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu upravnik ovog našeg najstarijeg profesionalnog teatra dr Zoran Đerić najveće priznanje ove kuće Zlatnu medalju „Jovan Đorđević, “uručio je prvakinji drame Lidiji Stevanovići i baletskoj primadoni Ani Đurić.

ВЕЋ 162. ГОДИНЕ ПОДИЖЕ ДУХ СВОГ НАРОДА: Обележен рођендан Српског народног позоришта у Новом Саду (ФОТО)

Marija Erdelji

Lidija Stevanović je najveći deo karijere provela u ovom ansamblu a za svoje uloge nagrađena je brojnim priznanjima među kojima su Sterijina i nagrada „Zoran Radmilović“. Laureat Ane Đurić, nosilac je svih glavnih uloga klasičnog baletskog repertoara, uverljivo uvodeći pozorišnu publiku u svet i život likova koje tumači. Ona je,kako je rečeno,već sada ušla u istoriju SNP-a i kao prva „baletska“ Ana Karenjina.

Godišnje nagrade dodeljene su glumcima Sonji Kolesar i Aljoši Đidiću, baletanu Samjuelu Bišopu, dirigentu Aleksandru Kojiću,kostimografu Senki Radosavljević ...

U pozdravnoj besedi upravnik Đerić je kazao da se uloga i zadatak SNP-a, u suštini, nisu promenili od osnivanja 1861. godine kada je osnivač Jovan Đorđević rekao da se „ovde ne radi o privatnoj zabavi jedne varoši, o ličnim interesima nekoliko ljudi. Ovde je govor o višim duhovnim interesima jednog naroda, o narodnoj svesti, narodnom ponosu i karakteru, o narodnom jeziku, literaturi i onome što je narodu najmilije i najsvetlije“.

U ime Pokrajinske vlade, aktuelnog osnivača SNP-a, sekretar za kulturu,informisanje i verske zajednice  Dragana Milošević istakla je da je u prethodne dve godine, kroz kapitalne investicije u SNP uloženo 389 miliona dinara za brojne projekte kojima će se poboljšati uslovi za rad, a u koje nije ulagano prethodne četiri decenije.

Današnja svečanost započeta je jutros tako što su članovi   Uprave SNP-a ispred pozorišnog zdanja položili cveće  na biste glumca i reditelja Pere Dobrinovića (Beograd,1853 –Novi Sad,1923) i Marine Mihajlovne Olenjine (Moskva ,1897 –Beograd,1963),osnivača baleta SNP-a. Potom je u  donjem foajeu scene „Jovan Đorđević", otvorena   postavka „75 godina Opere - retrospektivna izložba fotografija, kostima i plakata“.

Autorke postavke su dr Milena Leskovac, teatrolog, mr Ivana Ilić Kiš, urednik izdavačke delatnosti, Senka Ranosavljević, kostimografkinja i Ma Sonja Vidaković Savić, dizajner postavke. Izložba se sastoji od 24 panela s arhivskim crno-belim (izbor Milena Leskovac) i kolor (izbor Ivana Ilić Kiš) fotografijama - premijere (i obnove) opera i opereta, u razvojnom luku od osnivanja Opere 1947. do 2022. godine.

Postavljen je izbor najreprezentativnijih ženskih i muških kostima, kao i izbor pozorišnih plakata. Postavka će trajati do 31. decembra, do kada Opera svim svojim programima obeležava svoj jubilej.

Vrhunac svečanosti u čast 162. rođendana najstarijeg srpskog pozorišta bila je večerašnja premijera opere u tri čina  „Evgenije Onjegin“  P. I. Čajkovskog  prema istoimenom romanu u stihovima Aleksandra Puškina na sceni „Jovan Đorđević". Dirigent je  Valter Atanazi, reditelj i koreograf Lino Privitera, a u glavnim solističkim ulogama učestvovali su prvaci i solisti Opere SNP-a: Vasa Stajkić (Onjegin), Danijela Jovanović (Tatjana), Stevan Karanac (Lenski), Višnja Radosav (Olga), Violeta Srećković (Larina), Marina Pavlović Barać (Filipijevna) i drugi, kao i Hor, Balet i Orkestar SNP-a.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a