ANA NETREPKO PRVI PUT U SRBIJI: Najveća operska zvezda današnjice 21. juna stiže na Belgrade River Fest

A. Popadić

20. 03. 2023. u 17:04

POSLE prošlogodišnjih nastupa Andree Bočelija i fado dive Marize, muzička manifestacija Belgrade River Fest nastavlja se i ovog leta u velikom stilu. Na plato "Geozavoda", u Beogradu na vodi, 21. juna, stiže najveća svetska operska diva današnjice, sopran Ana Netrebko, sa suprugom Jusifom Ejvazovim, slavnim tenorom internacionalne karijere.

АНА НЕТРЕПКО ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ: Највећа оперска звезда данашњице 21. јуна стиже на Belgrade River Fest

DIVA Ana Netrepko / Foto EPA

Poznati operski i bračni par prvi put će nastupiti u Srbiji na velikom gala muzičkom spektaklu, uz poznate operske arije i uz pratnju Simfonijskog orkestra i hora Radio-televizije Srbije.

Ana Netrepko je do pre godinu dana bila najtraženija zvezda za koju su se otimale vodeće operske kuće, a čuveni Metropoliten je pravio repertoar prema njenim željama. Ali, sa početkom sukoba u Ukrajini od Ane, koja je među prvima uputila apel za mir, zatraženo je da se odrekne i javno osudi ruskog predsednika Vladimira Putina, što je ona odbila.

- Iz Metropolitena su insistirali da razjasnim svoj stav. Što sam i uradila. Ali, od mene je takođe traženo da se izjasnim protiv Vladimira Putina. Odgovorila sam da imam ruski pasoš i da je on i dalje predsednik Rusije i da te reči ne mogu da kažem javno, pa sam ih odbila - izjavila je tada Netrepko.

Operski i bračni par Netrepko i Ejvazov / Foto EPA

 

A Met je uradio što i uvek radi, odrekao se svoje najveće zvezde da bi zadovoljio aktuelnu političku korektnost u kojoj nema mesta za Ruse, pa ni za umetnicu koju je magazin "Tajm" svrstao na listu "100 najuticajnijih ljudi sveta". Netrepko je, međutim, svoja prava potražila na sudu, tužila njujorški Metropoliten zbog 13 otkazanih nastupa, a nedavno je dobila presudu u svoju korist, pa je Met dužan da joj isplati 200 hiljada dolara kompenzacije.

Posle nekoliko meseci prinudne pauze Netrepko je ponovo počela da nastupa, jer vodeće evropske kuće nisu htele da se kao Metropliten odreknu najveće operske dive današnjice. Tako Anu ponovo sluša publika u Bečkoj operi, Milanskoj skali... Slavna umetnica u Beograd dolazi posle nastupa u Skali kao ledi Magbet, a ovu ulogu često je igrala sa srpskim baritonom svetskog renomea Željkom Lučićem kao kraljem Magbetom.

A. Popadić

KONCERT JASMIN LEVI

Jasmin Levi / Foto Ali Taskiran

Tekst potpisa

DRUGO veče festivala Belgrade River Fest, 22. jun, rezervisano je za koncert Jasmin Levi, velike zvezde world music scene, koja u svojim pesmama meša duh i kulturu Izraela i Španije. Levi je potomak sefardskih jevreja, a svet je osvojila hitovima na španskom i hebrejskom jeziku, poput balada Una noche mas, Alegria, Adio querida, Olvidate de mi (duet sa Končom Buikom)... Beogradska publika je imala priliku da uživo čuje Jasmin Levi, na koncertu u MTS dvorani 2019. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri