MESEC LETOPISA, CRNJANSKOG I HANDKEA: U Vukovaru počinje manifestacija posvećena Matici srpskoj

J. SIMIĆ

01. 03. 2023. u 10:38

MATICA srpska iz Novog Sada, najstarija institucija knjige,nauke i kulture u Srba (osnovana u Pešti 1826,a 1864.preseljena u Srpsku Atinu) biće predstavljena u Vukovaru u okviru manifestacije „Mesec Matice srpske“ u saradnji sa vukovarskim Srpskim kulturnim centrom.

МЕСЕЦ ЛЕТОПИСА, ЦРЊАНСКОГ И ХАНДКЕА: У Вуковару почиње манифестација посвећена Матици српској

SKC Vukovar

Večeras u 19 sati u vukovarskim SKC (Eugena Kvaternika 1, zgrada Zajedničkog veća opština) biće predstavljen jedan od najdugovečnijih časopisa te vrste u Evropi Letopis Matice srpske, osmovan 1824.godine) o kojem će govoriti Matičin predsednik prof.dr Dragan Stanić, upravnik Biblioteke MS Selimir Radulović kao i član Uredništva lista  dr Zoran Đerić.

U sklopu ove manifestacije  8. marta u  u Matici srpskoj u Novom Sadu zakazano je prestavljanje Zbornika radova “Prvi svetski rat na južnoslovenskom prostoru i stvaranje Kraljevsta Srba, Hrvata i Slovenaca”.Pozdravne reči uputiće  dr Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske, Srđan Sekulić i direktor SKC Vukovar a o knjizi će govoriti: Veljko Maksić, urednik Zbornika, dr Milan Gulić, viši naučni saradnik i dr Uroš Stanković, istoričar prava.

Potom će 15.marta  SKC u Vukovaru biti domaćin programa na kojem će biti predstavljena knjiga “Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine”.

U sredu, 22. marta takođe u vukovarskom SKC, biće upriličeno predstavljanje knjige “Peter Handke ili Pravda za čoveka i čovečnost” o kojoj će govoriti prof. dr Dragan Stanić,Selimir Radulović i  doc. dr Jelena Marićević Balać , predsednica Omladinskog odbora Matice srpske.

Manifestacija će biti zatvorena 29.marta predstavljanjem “Dana Miloša Crnjanskog”.Pozdravne reči uputiće Srđan Sekulić, direktor SKC Vukovar, Perica Milutin i dr Zoran Đerić dok će predavanje „Crnjanski i film“ održati prof.dr Sava Damjanov,istoričar književnosti. U programu će učestvovati pesnici: Đorđe Pisarev, Valentina Čizmar i Franja Petrinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega