KLIMT I PAJA JOVANOVIĆ ZA 175. ROĐENDAN: Bogati programi Galerije Matice srpske u Novom Sadu (FOTO)

J. SIMIĆ

08. 02. 2023. u 11:30

OD oktobra prošle do oktobra ove godine, bogati programi Galerije Matice srpske u Novom Sadu bili su i biće u znaku 175 godina trajanja ove ugledne institucije.

КЛИМТ И ПАЈА ЈОВАНОВИЋ ЗА 175. РОЂЕНДАН: Богати програми Галерије Матице српске у Новом Саду (ФОТО)

GMS

Svečarsku godinu minulog oktobra otvorila je postavka „Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti” i program „Uroš Predić za sve” koji će trajati do 12. februara, a među izložbama za predstojeće mesece, veliku pažnju pobuđuje septembarska postavka „Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ posvećena austrijskom slikaru simbolizma i bečke secesije Gustavu Klimtu (1862-1918) i našem umetniku Paji Jovanoviću (1859-1957) koji se uz Uroša Predića i Đorđa Krstića smatra najznačajnijim slikarom srpskog realizma.

Upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski otkriva za „Novosti“ da će ta izložba biti realizovana u saradnji sa austrijskim nacionalnim muzejima: Umetničko-istorijskim muzejom i Galerijom Belvedere iz Beča, a uz partnersku podršku Austrijskog kulturnog foruma.

Gustav Klint, Foto Profimedia

- Izložbu će činiti tri slike - jedan ženski portret Klimta iz Muzeja istorije umetnosti u Beču, Jovanovićevo platno Lepa Bečlijka iz Muzeja Belveder, a koje do sada kod nas nikada nije izlagano. Izložbu će upotpuniti Pajina slika iz zbirke naše galerije, a reč je o portretu njegove supruge – najavljuje upravnica GMS.

Ovom nesvakidašnjom postavkom ukazuje se na epohu kojoj su pripadala oba umetnika na prelazu iz 19. u 20. vek kada su obojica bili najznačajniji, svako u svojoj državi, ali su im i životni putevi bili na neki način prepleteni. Ujedno ova izložba biće i prilika da se istakne kulturna saradnja između Republike Austrije i Republike Srbije.

Supruga Paje Jovanovića, Foto GMS/Tanjug

BRAŠOVAN IZBLIZA

ZA ovu priliku skrećemo pažnju i na izložbu posvećenu Dragiši Brašovanu (1887–1965), jednom od začetnika i najvećih arhitekata u istoriji Srbije koji će biti predstavljen kroz izložbu ličnih predmeta: nameštaja iz stana u kojem je živeo te umetničkih slika i skulptura iz njegove kolekcije. Najzad, u oktobru slavljenička godina biće zatvoren monografskom izložbom o Vasi Pomorišcu, slikaru koji je bio poslednji u nizu stipendista Matice srpske. Prvi je bio Uroš Predić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)