ZEMLJOM HODIO, A NEBOM MISLIO: U Matici srpskoj predstavljene knjige Perice Đakovića o mitropolitu Amfilohiju (FOTO)

J. SIMIĆ

21. 02. 2023. u 22:07

U DUPKE punoj Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu gde se tražilo i mesto za stajanje,večeras su predstavljene dve knjige intervjua koje je minulih decenija sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem Radovićem (1938 – 2020) vodio novinar Perica Đaković.

ЗЕМЉОМ ХОДИО, А НЕБОМ МИСЛИО: У Матици српској представљене књиге Перице Ђаковића о митрополиту Амфилохију (ФОТО)

j.s.

Reč je o knjigama „Morački jasnovidac“ i „Hristos se rodi“ sa ukupno dvadeset intervjua koje je autor, kako sam kaže,imao privilegiju da vodi sa Božjim čovekom koji je veru vratio narodu u Crnoj Gori i narod vratio Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Akademik Matija Bećković,najprisniji prijatelj blaženopočivšeg mitropolita kazao je da je Amfilohije imao sreće i sa rođenjem i sa smrću .

- Rodio se na Božić, dobio ime Risto i postao Hristov imenjak,a otišao je na onaj svet uoči Lučindana a o Lučindanu su umrli i Sveti Petar Cetinjski i Petar Drugi Petrović Njegoš. Tako smo dobili tri jerarha. Amfilohije je Njegoša o dvestogodišnjici njegovog rođenja proglasio Lovćenskim tajnovidcem - rekao je Bećković koji je u jednoj od ranijih svojih briljantnih beseda mitropolita Amfilohija proglasio - Moračkim jasnovidcem.

Predsednik Matice srpske prof dr Dragan Stanić podsetio je da je mitropolit bio drag i čest gost ove naše najstarije institucije knjige, kulture i nauke kao duhovnik i predsednik Matičinog Njegoševog odbora.

- Mitropolit Amfilohije bez sumnje je jedan od najvećih arhijereja koje smo imali zbog načina na koji je vodio svoju teološku misao, obnovio mitropoliju crnogorsko – primorsku, sagradio mnoge hramove i najlepši među njima onaj veličanstveni hram u Podgorici.Rekao je jednom prilikom da se nada da je sklopio dogovor sa Bogom da ga čuva u životu dok ne vrati kapelu na Lovćen - rekao je Stanić i dodao da ipak ostaje neko ko će obnoviti Amfilohijev zavet a to je njegov naslednik na tronu mitropolit Amfilohije.

Upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović vratio je sećanje na brojne razgovore u cetinjskom u poslednja dva desetleća "sa čovekom koji je zemljom hodio a nebom mislio i blistao" i koji se držao nauka da je "zemaljsko za malena carstvo a nebesko uvijek i dovijeka".

U mnoštvu dirljivih sećanja na blaženopočivšeg mitropolita bio je i nastup crnogorske sopranistkinje Marijane Sovran koja je otpevala omiljenu pesmu mitropolita Amfilohija "Ječam žela Kosovka devojka".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)