ANDREA (NI)JE ZASLUŽILA NOMINACIJU! Skandal oko Oskara za najbolju glumicu

Ana Popadić

01. 02. 2023. u 16:49

AMERIČKA filmska akademija neće povući nominaciju Andree Rajzborou za Oskar za glavnu glumicu u filmu "Za Lesli", čime je, nadaju se u ovoj instituciji, stavljena tačka na veliku kontroverzu koja prati 95. dodelu najprestižnijih filmskih nagrada.

АНДРЕА (НИ)ЈЕ ЗАСЛУЖИЛА НОМИНАЦИЈУ! Скандал око Оскара за најбољу глумицу

Foto AP

Kada se 24. januara na listi nominovanih za glavnu žensku ulogu našlo ime Andree Rajzborou podigle su se mnoge obrve u Holivudu, a na adresu Akademije upućena brojna pisma da prepispitaju njenu nominaciju zbog "neprimerene kampanje".

Naime, samo mesec dana pre objave nominacije Rajzborou je bila malo poznata britanska glumica iz još manje poznatog indi filma "Za Lesli" reditelja Majkla Morisa. A onda je (orkestrirano ili ne) usledila salva hvalospeva na račun njene glume koju su redom, na svojim društvenim mrežama koje prate milioni ljudi ili u intervjuima, objavljivali najpoznatiji svetski glumci poput Šarliz Teron, Gvinet Paltrou, Kejt Vinslet, Đina Dejvis, Lajam Nison, Sali Fild, Mira Sorvino... Demi Mur i Edvard Norton su čak organizovali privatne projekcije filma "Za Lesli" na koje su pozivali svoje holivudske prijatelje i "skretali im pažnju na Andreinu vrhunsku glumu".

Najdalje je pak otišla Kejt Blanšet (Andreina direktna konkurencija za nagradu Oskar jer je nominovana za ulogu u filmu "Tar") koja je svoj govor zahvalnice za dobijenu Nagradu udruženja kritičara iskoristila da pohvali suparnicu.

A kako je sve počelo?

Svojevrsnu kampanju započeo je čuveni radio voditelj Hauard Stern kada je ugostio reditelja Majkla Morisa i njegovu suprugu, glumicu Meri Mekormak. U izuzetno slušanoj emisiji preporučio je Andreu i film "Za Lesli". Potom je Mekormakova poslala mejl desetinama svojih kolega moleći ih da javno podrže film njenog supruga i pohvale Andreinu glumu, čak im sugerišući haštagove i naloge koje će da taguju na svojim objavama.

Odjednom, film koji nije dobio nijednu nagradu u sezonu, a na blagajnama zaradio samo 28.000 dolara, zajedno sa Rajzborou, postao je nešto o čemu govori ceo Holivud. Posebna mrlja u ovoj kampanji bio je prenesen tekst kritičara "Čikago san tajmsa" Ričarda Ropera na zvaničnoj instagram stranici filma u kome on Andreu Rajzborou naziva najboljom glumicom sezone, boljom i od Kejt Blanšet, a takvo poređenje direktno krši pravila Akademije. Ovaj post je u međuvremenu obrisan, Akademija je zvanično rekla da nije bilo kršenja pravila, ali da je uputila proteste "odgovornim stranama" zbog sumnjive kampanje i kršenja etičkih normi.

Da li će ovakva nezapamćena kampanja pomoći ili odmoći Andrei Rajzborou da dobije Oskar saznaćemo 13. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)