ZVUK BAJKOVITOG SVETA: Reditelj Vasilije Nikitović i glumci predstavili film i seriju "Kruna"

M. MIRKOVIĆ

28. 01. 2023. u 11:25

JUČE je na jednom splavu iza Palate "Srbija" nastavljeno snimanje filma i serije "Kruna", muzičke bajke sa elementima trilera u režiji Vasilija Nikitovića, čija se premijera najavljuje za predstojeću jesen.

ЗВУК БАЈКОВИТОГ СВЕТА: Редитељ Василије Никитовић и глумци представили филм и серију Круна

Foto: Z. Jovanović

 - Prethodni film "4 ruže" snimao sam punih dvanaest godina i svi su se pitali hoću li ga ikad završiti, zato je ovog puta tu strog plan snimanja - kaže Nikitović, dok jedna od glavnih glumica Vanja Ejdus potvrđuje njegove reči i dodaje da je najveći problem usaglasiti snimanja sa obavezama u pozorištu. - Odavno nisam pročitala uzbudljivu, višeslojnu, maštovitu priču - kaže Vanja o scenariju koji su, pored Nikitovića, pisali i Dragoljub Stojković, Dragan Jovanović, Balša Labović, Dušan Bulić i Aleksandar Karajović.

Reditelj ističe da je ova filmska priča svojevrsna oda romskoj kulturi, koju prikazuje donekle bajkovito, a u svakom slučaju donosi likove potpuno drugačije od svojih filmskih prethodnika koji su "sakupljali perje" i u "domovima za vešanje leteli u nebo".

Foto: Z. Jovanović

 - Priča ima nekoliko nivoa, a prvi bi bio onaj koji sažimaju reči moga oca kad gleda film: "Jesu li ga ufatili?", dakle tu neko nekog juri - otkriva Nikitović. - Imamo i predivnu scenografiju i kostim, a imamo i nivo koji je čist Tarkovski. Obraćamo se svima, i doktorima nauka i čistačicama, pri čemu i jedne i druge podjednako volimo.

Nikitović tvrdi da su samo "Sutjeska" i "Neretva" imale ovoliko glumaca, i zaista je uspeo da stvori ravnotežu između onih najpopularnijih i mladih talenata. Tumač jedne od glavnih rola, popularni Dragan Gagi Jovanović ističe da sam nikada nije dozvolio da se nađe u situaciji da nema slobodu - uvek se za nju borio i (p)ostao slobodan čovek i slobodan umetnik.

 - Divno je što su ta deca, u filmu, uspela da se izbore za slobodu, a lik koga tumačim im se našao, usvojio ih, naučio stvarima koje su važne, kao što je ljubav - navodi Jovanović. - A muzika i ljubav, jedno su te isto. Ovo je film koji od Roma ne pravi smešne likove, moj lik jedan je od najčistijih koje sam ikad odigrao. Želja mog pokojnog tasta bila je uvek da odigram Roma čergara, muzičara, i ovu ulogu posvećujem njemu, tastu, nažalost preminulom pre dve godine.

Podrška "Telekoma"

FILM "Kruna", koji se snima uporedo sa serijom od 12 epizoda, nastaje pod okriljem produkcijskih kuća "Kinooko film" i 100 Strong Production, uz koprodukciju "Telekoma Srbije", a podržan je od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

- Zbog kvaliteta kako glumačkog tako i muzičkog sigurna sam da će i ovaj projekat doživeti internacionalizaciju jer se naši sadržaji gledaju na pet kontinenata - rekla je Aleksandra Martinović, direktorka Direkcije za multimediju "Telekoma" (na slici).

Jovanović dodaje da, i pored neminovnih predrasuda o romskoj populaciji, ovaj film nudi romantični i bajkoviti pogled na svet, jer on i jeste jedna velika bajka:

 - Mnogo mi je lepo na snimanju, 70 odsto tih Roma se preziva Jovanović ali to je slučajnost, nisu preko veze ušli u film. Njihova filozofija života je predivna i vedra, to je narod po mnogo čemu najbliži nama koji takođe gledamo na život u sadašnjem trenutku - da radimo ceo dan, da sviramo i pevamo celu noć.

Gagi je otpevao za sada dve pesme autora muzike za film Gorana Bregovića, jednu novu pesmu i "Ružica si bila" na romskom. Pevaće ih još, i oduševljen je Breginim glumačkim profesionalizmom u ulozi koja je kompozitoru pripala, dok je sa Rambom već ranije delio kadar u dva navrata.

Do juče su producenti čuvali ime Une Bregović, koja je oduševljena iskustvom igranja u filmu sa našim čuvenim glumcima, a tu su i deca glumci Todor Jovanović, Vasilije Ćirić, Gavrilo Ivanković...

Nada Macanković, koja posle više od deset godina opet radi sa Vasilijem, kaže da je on jedan od retkih reditelja koji je uvek vidi kao negativca, a tako je i ovoga puta - tumači rolu PR menadžerke koja dovodi čoveka do slave i uspeha, ali on pritom izgubi dušu.

Vuk Kostić, koji tumači lik Zeca, momka u kog "izraste" lik koga igra mali Vasilije, naglašava pre svega predivnu muziku Bregovića - koja će se naći i na Breginom albumu 2024. godine.

 - Falila nam je neka ovakva, veselo-tužna drama, ovako lepa priča o odrastanju puna divnih i smešnih momenata - kaže Kostić, a slaže se sa tim cela glumačka ekipa u kojoj su i Sonja Kolačarić, Vahid Džanković, Nikola Vujović, Srđan Žika Todorović, Gordan Kičić, Antonije Pušić, Jana Ilić Milić, Nenad Stojmenović, Nikola Kolja Pejaković, Iva Štrljić, Radoje Čupić i mnogi drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!