MOĆ GORDANINOG STIHA TRAJE: Tradicionalni konkurs za književne susrete sa imenom pesnikinje i legendarnog reportera "Novosti"

M. KRALj

05. 12. 2022. u 14:15

ZNALA je i moć i nemoć reči. Život je posvetila reči i ostavila reči koje vreme neće umeti da izbriše. Ona sada, onako lepa i nežna, šeta vrtom pesnika i paun pada na njeno rame.

МОЋ ГОРДАНИНОГ СТИХА ТРАЈЕ: Традиционални конкурс за књижевне сусрете са именом песникиње и легендарног репортера Новости

Foto Promo

Ovako je svojevremeno pesnik Pero Zubac, oslikao Gordanu Brajović (1937-1996), poetesu i legendarnog reportera "Večernjih novosti", u čiju slavu se od 1997, svakog proleća, održavaju smotre posvećene upravo moći reči, a do kraja godine biće otvoren konkurs za naredne "26. Književnih susreta Gordana Brajović", koje tradicionalno organizuje Centar za kulturu i umetnost iz njenog zavičajnog Aleksinca.

Priznanje sa imenom ove "pesme među pesnicima" (kako je nazvao Dragan Lukić), do sada je dobilo gotovo 40 naših najeminentnijih pisaca. Nagrađeni su za najbolje knjige namenjene mlađem i starijem dečjem uzrastu, bez obzira na literarni rod. A svojim literarnim prilozima Gordanin festival obogatilo je gotovo četiri hiljade učenika osnovnih i srednjih škola.

- U celom pesništvu Gordane Brajović vidim nešto što je trajnije od nas, od našeg tela krhkog, a šta je to? To je drvo! U tom drvetu, čitajući njenu poeziju, video sam da najviše, najsnažnije oseća trešnju, trešnjin cvet - zapisao je jednom njen drug po peru Dragan Kolundžija.

Gordana Brajović, Foto Privatna arhiva

Pored klasika naše literature za najmlađe među kojima su Dragoslav Andrić, Slobodan Stanišić, Dragan Lukić, Mira Alečković, Duško Trifunović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Pero Zubac..., čija su se imena našla na jednom simboličnom drvetu trešnje, u dvorištu osnovne škole u njenom rodnom Subotincu, su i danas popularni Uroš Petrović, Dejan Aleksić, Vesna Aleksić, Dragan Hamović, Violeta Jović, Danica Bogojević...

Kao i na prethodnim konkursima obrazloženi predlozi za nagradu "Gordana Brajović", uz po tri primerka knjige za najmlađe, iz aktuelne produkcije, pošalju do 31. januara, što važi i za konkurs i za učeničke radove. Za dečje stvaralaštvo iz dve oblasti, poezije i proze, propisane su tri kategorije: od 1. do 4. razreda osnovne škole, od 5. do 8. razreda osnovne škole, kao i za sve razrede srednje škole.

Svaki učenik može konkurisati sa najviše tri rada za obe oblasti, a teme su po slobodnom izboru. Đački radovi moraju biti otkucani ćirilicom (font Times New Roman, veličina 12), sa punim imenom i prezimenom, adresom, brojem telefona, nazivom i adresom škole, razredom i odeljenjem. Šalju se u po tri primerka kao i đački časopisi (uz obrazloženje), koji se nagrađuju u posebnoj kategoriji. Svi predlozi za nagrade, šalju se isključivo poštom (sa naznakom za "Književne susrete Gordana Brajović", za konkurs), na adresu Dušana Trivunca 15, 18220 Aleksinac.

Aleksinački rudnici poezije

KAO što je Gordana majstorski spajala nespojivo i pretvarala u plahovitu reku prepunu svakojakih čudesa, tako je i Aleksinac dokazao da je moguće da književna smotra, uprkos svim znanim i neznanim vetrovima traje ovako dugo - iszakao je povodom 25- godišnjice pesnik Milomir Kragović, jedan od laureata i dugogodišnji član Organizacionog odbora.

- U Aleksincu se ne kopa samo ugalj, već je postao prestono mesto poezije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju