PREMINUO SLIKAR VLADAN SUBOTIĆ: Svrstan u kulturno-istorijsku baštinu Jugoslavije - Učio ga Pikasov učenik

Novosti online

18. 11. 2022. u 13:05

U SVOJOJ 85. godini života, napustio nas je jedan od poslednjih klasika, srpskog slikarstva, akademski slikar Vladan Subotić.

ПРЕМИНУО СЛИКАР ВЛАДАН СУБОТИЋ: Сврстан у културно-историјску баштину Југославије - Учио га Пикасов ученик

Foto: Jutjub printskrin/SlikarVladanSubotic

Rođen je u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1967. godine, a od 1969. godine je član ULUS-a.

Na specijalizaciju u Pariz otišao je 1973. godine, kao stipendista Vlade Francuske, kao jedini sa prostora biše Jugoslavije. Na Akademiji lepih umetnosti (Beaux Arts) usavršavao se kod čuvenog profesora Mišela Sanžijea, Pikasovog učenika. Jedini je Srbin koji je izlagao u jednoj od najprestižnijih evropskih galerija, Papinoj galeriji (Galeria De Pape) u Rimu. Dobitnik je brojnih domaćih i inostranih priznanja za svoj rad.

Početkom 80-ih umetničko stvaralaštvo Vladana Subotića svrstano je u kulturno-istorijsku baštinu Jugoslavije.

Tvorac je novog pravca u slikarstvu – POETIKOARSIZMA koji naglašava poetski sadržaj slika i njihovo univerzalno značenje. To je sinteza nežnih poetskih osećanja u literaturi, arhitekturi, koja su preneta na platno sa svim elementima slikarskog izraza.

Tokom bombardovanja 1999. godine Vladan Subotić je učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama za prikupljanje pomoći razorenoj zemlji, čime je napravio humanitarni i kulturni most između Italije i Srbije.

Subotićeve slike svojevremeno su krasile dom Fransoa Miterana, bivšeg francuskog predsednika, kao i drugih poznatih ličnosti širom Evrope – Mišela Platinija, predsednika UEFA, Johana Krojfa, legendarnog holandskog fudbalera i trenera, Điole Ćinkveti, italijanske pevačice, italijanskih glumica Klaudije Kardinale i Đine Lolobriđide, Oracia Karpanelija, likovnog kritičara, Maura Kaziragija, režisera i scenariste, Renco Guaskoa, likovnog kritičara…

O umetničkom stvaralaštvu Vladana Subotića snimljeno je više stotina domaćih i inostranih TV emisija i nekoliko TV filmova, napisano je više stotina novinskih tekstova u zemlji i inostranstvu.

Iz dva braka ima četiri sina, Oliver, Filip, Stefano i Emanuel, navodi se na sajtu ULUS-a.

(Telegraf)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije