ZNATE LI SVE TAJNE LEONARDOVE „TAJNE VEČERE“? U kakvoj su vezi Kipar i čuvena freska (FOTO)

J. Matijević

19. 10. 2022. u 15:21 >> 22:28

JEDNO od najvećih svetskih umetničkih remek-dela, freska „Tajna večera“ Leonarda da Vinčija od kraja 15. veka krasi dominikansku crkvu Santa Marija de la Gracije u Milanu.

ЗНАТЕ ЛИ СВЕ ТАЈНЕ ЛЕОНАРДОВЕ „ТАЈНЕ ВЕЧЕРЕ“? У каквој су вези Кипар и чувена фреска (ФОТО)

Foto: Vikipedija

Veliki renesansni slikar, jedan od najvećih umova sveta, ovo grandiozno delo površine veće od 40 kvadrata (dimenzije su joj 8,8 sa 4,6 metara) oslikavao je, četiri godine, strpljivo, detalj po detalj, sve od 1494. do 1498.

Od tog vremena, više od 500 godina, „Tajna večera“ je bila predmet divljenja, ali i mnogobrojnih analiza, od umetničkih preko religioznih, pa čak i filozofskih.

Danas se čini da su svi detalji ove slike poznati. Možda i jeste tako, ali činjenica je da se o nekim njenim detaljima zna mnogo, a o drugima mnogo manje.

Jedan od detalja čuvene freske – čaršav kojim je prekriven sto za kojim sede Hrist i apostoli, jedan je od onih o kojem znaju sve samo zaista pravi zaljubljenici u umetnost. Na prvi pogled vidi se da je beo i da ima vezane čvorove uz nogare stola, ali o plavičastom vezu na njegovim krajevima malo ko zna istinu. A reč je o vezu koji potiče iz sela Lefkara na Kipru.

Foto: J. Matijević

Naime, trinaest godina pre nego što je po želji Vojvode od Milana počeo da freskoslika „Tajnu večeru“, Leonardo da Vinči je otputovao na Kipar. U dokumentima je zabeleženo da je 1481. godine posetio Lefkaru, selo na padinama planine Trodos, tridesetak kilometara udaljeno od Larnake. Tamo je bio zadivljen vezom i čipkom koje su izrađivale tamošnje meštanke, pa je kupio lefkaritske vezove i čipke i uzorke poneo sa sobom u Milano.

Koliko je bio impresioniran umećem vezilja iz Lefkare, svedoči i to što je motive ovog ručnog rada oslikao na „Tajnoj večeri“.

Tradicija izrade ovog veza postoji i dan-danas, a žene iz ovog mesta ljubomorno čuvaju sve njegove tajne prenoseći ih s kolena na koleno, s baka na unuke i praunuke. A, po ovim rukotvorinama ovo selo je postalo poznato širom sveta.

Foto: J. Matijević

Lefkara, kuju je proslavio ovdašnji vez, danas je, zvanično, jedno od 30 najlepših sela Evrope i decenijama je na „meti“ desetina hiljada namernika iz celog sveta. Okupano suncem, belo baš kao što mu ime govori (selo je ime dobilo po belom kamenu, a reč Lefkara je izvedena iz kombinacije grčkih reči "lefka" i "ori" što znači „belo“ i „brdo“), živopisno, ukrašeno prelepim tradicionalnim kamenim kućama, cvećem, čipkom i filigranom, nezaobilazno je odredište svih namernika koji posete Kipar, treće po veličini ostrvo Mediterana. Kuće načičkane jedna do druge i radnje u kojima se prodaju proizvodi (stolnjaci, baldahini, posteljine, zavese, lepeze i ručni ženski suncobrani) ukrašeni ovim čuvenim vezom, zaštitni su znak ovog ljupkog sela. U njemu smo nedavno, tokom boravka na Kipru, razgovarali i sa jednom bakom koja lefkaritski vez radi još od detinjstva.

- Materijal na kom radimo je isključivo lan bele, braon ili ekru (prelaz između bež i krem) boje. A, kada je reč o bojama konaca za vez, koristimo samo tri boje: maslinasto zelenu, plavu i belu. Naučila sam da vezem u detinjstvu, a svoje znanje i iskustvo prenela sam ćerki, unukama i praunukama – rekla nam je.

Koliko je ovaj tradicionalni stari vez Lefkare, poznat pod imenom „lefkaritika“, a nastao još u 14. veku - divan, i istovremeno težak za izradu jer zahteva veštinu, strpljenje i istrajnost, zbog specifičnog načina boda i složenih geometrijskih oblika ispunjenih vezom, najbolje svedoči i priznanje koje je dobio 2009. godine. Tada je ovaj tradicionalni zanat čipkarstva upisan na Reprezentativnu Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine sveta.

Vešti i u filigranu

Osim po čipkama i vezu, Lefkara je poznata i po filigranu. Ovom starom i istovremeno jednom od najlepših metoda izrade nakita od srebrnih žica, tradicionalno se bave i stanovnici ovog ljupkog sela. Vešti i iskusni od srebra, tehnikom filigrana izrađuju nakit, kandila, posude i mnogobrojne druge predmete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Evo kako se proizvodi najkvalitetniji Perfeksov toalet-papir