PODELILE ULOGE - SVINJE I OVCE: Plesnom premijerom "Životinjska farma" otvara se nova sezona Bitef teatra

V. Strugar

15. 10. 2022. u 13:11

POD sloganom "Granica kredom" večeras u Bitef teatru prva premijera: plesna predstava "Životinjska farma" Bitef dens kompanije, u kojoj devet igrača iznose na scenu poznatu Orvelovu priču sa mnogo akrobatskih elemenata i jasnim dramaturškim prosedeom.

ПОДЕЛИЛЕ УЛОГЕ - СВИЊЕ И ОВЦЕ: Плесном премијером Животињска фарма отвара се нова сезона Битеф театра

Foto Bitef teatar

Novi naslov na repertoaru je, simbolično, predstavljen u ambijentu etno-sela Baćevca u kome se nalaze prava životinjska farma i mali zoo-vrt.

- Bilo je izazovno i teško "Životinjsku farmu" pretočiti u plesni pokret, jer ovo delo je stvoreno za dramsku scenu. Ogroman je dijapazon likova u delu, a ja sam se opredelio za svinje i ovce, kao personifikaciju života čoveka u 21. veku. I dok su na jednoj strani ljudi koji su došli iz blata i stekli neke pozicije (svinje), na drugoj su ovce koje služe za šišanje i uvek nagrabuse - objašnjava Miloš Isailović, po čijem konceptu i koreografiji se izvodi predstava.

Inače, Isailović je "dete" Bitefa, u kome je prošao put od igrača, potom prvaka, da bi 2016. godine postao koreograf. Njegova karijera, zapravo, deo je koncepta kuće da sami obrazuju i kreiraju svoje kadrove.

Direktor Bitef teatra Miloš Latinović otkriva da će u naredna dva meseca premijerno biti izvedene još dve predstave: "Smrt i devojka" Arijela Dorfmana na repertoaru je 22. oktobra, dok će u decembru biti odigrana "2084" Mohameda Hararea, u rediteljskom čitanju Patrika Lazića.

- Naša sezona nosi naziv "Granica kredom" jer, između ostalog, Evropa nikako da se "zaokruži". A i ne može se zamisliti bez Balkana, Rusije i nekih drugih delova Starog kontinenta - objašnjava Latinović, dodajući da u ovom teatru planiraju da postave na scenu i "Ruritaniju" Vesne Golsvorti (režija Nenad Todorović, u saradnji sa Makedonskim dramskim teatrom), kao i zbirku Krležinih eseja u predstavi "Evropa sada", koja bi bila rađena u koprodukciji sa zagrebačkim teatrom Gavela, u režiji Snežane Trišić.

Nova sezona, po rečima Jelene Kajgo (umetničke direktorke Bitef dens kompanije), nastaviće tematski niz plesnih čitanja velikih dela dramske književnosti, pa će "Zidanje Skadra" dobiti svoje mesto na njihovoj sceni - takođe u koreografiji Miloša Isailovića, na muziku Irene Popović.

RAZBIJANjE GRANICA

- NAZIV ovogodišnje sezone ukazuje da ćemo razbijati formalne granice, scenskog prostora, socijalne i angažovane, granice izvođačkih mogućnosti - naglašava Jelena Bogavac, dramaturg i programski urednik u Bitef teatru. - Nastavićemo i podršku nezavisnoj sceni, a s Bitef zonom i dalje izlaziti na ulicu u susret publici, organizujući tribine, radionice, predavanja.

BONUS VIDEO - OBNOVLjENA NEMANjIĆKA RADIONICA PISANE REČI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)