GRAN-PRI ZA "SOLO" I "TELA": Dodelom nagrada najboljim predstavama svečano zatvoren 56. BITEF

V. N.

02. 10. 2022. u 22:05

BITEF festival, 56. po redu, završen je sinoć izvođenjima predstava "Ljubav" u režiji Aleksandera Zeldina i "Krize" u režiji Žige Divjaka, a zatim je održano svečano proglašenje dobitnika nagrada.

ГРАН-ПРИ ЗА СОЛО И ТЕЛА: Доделом награда најбољим представама свечано затворен 56. БИТЕФ

"Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima", Foto J. janković

Predsednica žirija Štefani Karp je saopštila odluku žirija, po kojoj je Gran-pri "Mira Trailović" za najbolju predstavu u celini pripao dvema predstavama - "Solo" Nine Rajić Kranjac i "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima" Jana Martensa.

- Prvi Gran-pri dodeljuje se hrabrom, strastvenom i jedinstvenom istraživanju osnovnih pitanja pozorišta u sadašnjem trenutku, koje seže i u prošlost i u budućnost, i koje nam divljom energijom postavlja četvoro izvanrednih mislilaca, autora, izvođača. Oni nas pozivaju na uzbudljivo i rizično putovanje kroz samospoznaju, konflikte, uspomene, prizore, pesme i mitove, vodeći nas ka različitim pozorišnim prostorima i formama, i koje se završava svečanošću koja slavi zajedništvo i naše ljudsko nesavršenstvo - naveo je žiri, čestitajući autorskom timu koji predvodi Nina Rajić Kranjac, zajedno sa Natašom Keser, Benjaminom Krnetićem, Markom Mandićem...

"Solo", Foto J. janković

Drugi Gran-pri koji je pripao Janu Martensu i "Grip i Dens on" ansamblu, kako stoji u obrazloženju, dodeljuje se umetnički, majstorski uobličenoj eksploziji slobode i buntovništva. Predstava kombinuje širok spektar pozorišnih i plesnih jezika, gradeći kompleksnu i višeslojnu dramaturgiju koja je istovremeno politička i poetična. Ona nas podstiče na trijumfalni protest u kom svaki pojedinac koristi svoj lični prostor uz saosećanje sa drugima.

Specijalna nagrada "Jovan Ćirilov" dodeljena je predstavi "Ljubav" Aleksandra Zeldina, koja nas vodi ka nesagledivim dimenzijama minimalističkog naturalizma. Predstava balansira na tankoj liniji između realnosti i fikcije, između bivanja i glume. Pažljivo režirana, glumljena, dizajnirana i napisana, ova priča nas otvara ka empatiji za onu sferu ljudskog postojanja koja se često previđa ili ignoriše. Predstava donosi bolno iskustvo bez olakšanja.

"Ljubav", Foto J. janković

"Politikin" žiri, u kojem su reditelji Haris Pašović i Ana Tomović, urednica rubrike za kulturu Gordana Popović, pozorišna kritičarka Ana Tasić i novinarka Borka Golubović Trebješanin, odlučio je da se 44. po redu nagrada "Politike" za najbolju režiju dodeli Janu Martensu za predstavu "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima".

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica saopštio je potom da je Nagradu publike odnela predstava "Svet bez žena". Međunarodni žiri festivala činili su Štefani Karp (dramaturškinja i pozorišna kustoskinja iz Nemačke), Kristine Desel (pozorišna kritičarka iz Nemačke), Selma Spahić (rediteljka iz Bosne i Hercegovine), Vanja Ejdus (glumica) i Dino Pešut (pisac i dramaturg iz Hrvatske).

Dino Pešut, Štefani Karp i Ivan Medenica, Foto D. Mujan

PITANjE RADA

OVOGODIŠNjI 56. Bitef održan je pod sloganom "Mi - junaci rada svog". Publika je imala priliku da vidi devet predstava iz Nemačke, Belgije, Francuske, Meksika, Srbije, Slovenije i Velike Britanije. Centralna tema festivala je bila vezana za pitanje rada, tržišta rada posle pandemije, prava radnika, kao i uslove rada u okviru samih izvođačkih umetnosti. Ovogodišnje izdanje festivala obeležio je ogroman broj stranih gostiju, njih oko petsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri