NASTAVAK 12. FEDISA OBELEŽILA TRIBINA "REGIONALNI EKRAN": Saradnja ključ uspeha

J. BANjANIN

06. 10. 2022. u 13:38

DRUGO veče 12. Međunarodnog festivala drama i serija (FEDIS), koje je održano sinoć u Domu omladine, obeležile su tribina "Regionalni ekran" i čak dve premijere. Publici je predstavljen nastavak hit serije "Radio Mileva", koji nas od 11. oktobra očekuje na RTS 1, i treća sezona popularne krimi-drame "Klan", koja 8. oktobra stiže na Superstar TV.

НАСТАВАК 12. ФЕДИСА ОБЕЛЕЖИЛА ТРИБИНА РЕГИОНАЛНИ ЕКРАН: Сарадња кључ успеха

Foto P. Milošević

O regionalnoj saradnji u oblasti televizijskih serija govorili su glumci Mia Begović iz Hrvatske i Izudin Bajrović iz Bosne i Hercegovine, producentkinja Milanka Rašić iz Severne Makedonije i direktorka produkcije "Telekoma Srbije" Jasmina Lakobrija.

Najavljujući bogat jesenji serijski program Jasmina je pomenula nove naslove - "Bunar" Igora Đorđevića, "Pad" Bojana Vuletića (po motivima knjige Žarka Lauševića) i romantičnu komediju "Šetnja sa lavom" Filipa Čolovića.

Gošća iz Severne Makedonije Milanka Rašić je napomenula da je ključ uspeha uvek regionalna saradnja, te da je severnomakedonsko tržište još manje kada se uporedi sa Srbijom, ali da ima čime da se pohvali.

- Serija "Prespav" imala je 143 epizode i šest sezona i stvarno je neverovatno koliko je bila popularna. U Severnoj Makedoniji se sada prvi put dešava da imamo spin-of i to je "Kućni pritvor" koji je nastao iz "Prespava". Kada govorimo o saradnji, ove godine je kod nas snimljena cela turska serija, koja se već emituje, i to zbog filmskih radnika i lokaliteta u centru Skoplja koji su glumili Tursku.

Izudin Bajrović istakao je kako je serijiski program u Bosni i Hercegovini oživeo.

- Već se emituje "Kotlina" u režiji Danisa Tanovića, koja je snimljena početkom godine. Još dva ili tri sitkoma su snimljena, a biće i drama od šest epizoda. Kada čujemo sve što je urađeno u Srbiji u protekloj godini, ovo nije mnogo, ali je vrlo obećavajuće.

Počinje da nedostaje ljudi jer teško da u Sarajevu možemo da skupimo dve filmske ekipe koje će paralelno raditi. To neminovno dovodi do saradnje unutar regiona. Kao glumac najviše što mogu da poželim jeste da nas granice ne ograničavaju.

Naslov

uskoro serija "frust"

Direktorka produkcije "Telekoma Srbije" Jasmina Lakobrija  najavila je seriju "Frust" od šest epizoda, čija se radnja odigrava u Sarajevu, pa će i snimanje biti tamo.
- Seriju će režirati jedini naš Oskarovac i dobitnik Zlatnog globusa Danis Tanović, a "Frust" će biti u produkciji naše kuće "Fajerflaj" i mađarskog "Džoj Rajdera", na čijem čelu je Gabor Krigler koji je bio šouraner HBO Evropa - rekla je Lakobrijeva i dodala da "Telekom", kao najveći proizvođač serija, i srpsku i regionalnu kinematografiju uspešno plasira na pet kontinenata.

Mia Begović se prisetila snimanja svog prvog filma sa srpskim rediteljem Želimirom Žilnikom, pre više od 35 godina.

- Ne da nije bilo novca za dnevnice nego niko od nas nije imao dovoljno da kupimo išta više od krompira. Ali smo radili, penjali smo se bez osiguranja po krovovima jer je trebalo nešto snimiti. Bila nam je čast da radimo sa Žikom i bili smo spremni sve žrtvovati. Bukvalno smo čekali da "sedne" nekakav honorar nekome od nas, pa da kupimo krilca. Toliko o glumcima i tome koliko želimo da radimo, pogotovo kada prepoznajemo da je to što radimo dobro, da smo zajedno i da postoji energija koja otvara svetove, a i danas je gotovo isto. Nije uvek sve idealno, ali imamo tu dodatnu emotivnu snagu da potegnemo i kada se pada i kada su krize. To je jedan od razloga zašto serije sa ovih područja dobijaju sve više nagrada u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri