SVEDOČANSTO O VREMENU KOJE JE OBELEŽILA PEKINŠKA PATKA: U Novom Sadu promovisana knjiga o kultnom bendu

S. B.

27. 09. 2022. u 15:00

„ČOVEK patka“, knjiga o kultnom novosadskom pank bendu, Pekinška patka, satkana od priča 12 savremenika i članova grupe nastale pre 43 godine, na jedinstven način predstavljena je na „Tribini mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

СВЕДОЧАНСТО О ВРЕМЕНУ КОЈЕ ЈЕ ОБЕЛЕЖИЛА ПЕКИНШКА ПАТКА: У Новом Саду промовисана књига о култном бенду

S.B.

„ČOVEK patka“, knjiga o kultnom novosadskom pank bendu, Pekinška patka, satkana od priča 12 savremenika i članova grupe nastale pre 43 godine, na jedinstven način predstavljena je na „Tribini mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Uvertiru u promociju zanimljivog štiva o panku u Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji, koji se pored Rijeke i Ljubljane pojavio i u Novom Sadu, upriličile su članice gudačkog kvarteta TAJJ klasičnim pankom u aranžmanima kompozitora Ljubomira Milanovića.

- Za Pekinšku patku bitna je bila munjevitost pojave na sceni, jednako kao i brzina prepoznavanja od strane Radio Novog Sada i publike, koji su u tom trenutku doprineli da se nešto novo i nekonvencionalno pozicionira. Svako sećanje je krhko i opasno je oslanjati se na njega i značaj knjige je što ostavlja neizbrisivu uspomenu na vreme koje je Pekinška patka obeležila – ocenio je Vitomir Simurdić, novinar i nekadašnji muzički urednik Radio Novog Sada.

Siniša Reljin, reditelj čuvenog snimka nastupa Pekinške patke iz 1979.godine u izlogu robne kuće „Nork“, potvrdio je da se emisija sa tim materijalom na RTV Novi Sad pojavila 12 godina kasnije.

- Znali smo da je ime benda veoma važan detalj i sve nam je bilo u to vreme blesavo i neozbiljno, a Čontino obrazloženje da Pekinška patka ima dva „p“ u nazivu, kao direktna asocijacija na pank, dopalo nam se i prihvaćeno je- kaže Sreta Kovačević, osnivač i gitarista benda.

Knjigu čine kazivanja Pece Popovića, Siniše Škarice, Slobe Konjovića, Vitomira Simurdića, Srete Kovačevića, Lasla Pihlera Cile, Siniše Reljina, Joce Adamova, Ivice Vlatkovića, Cakija Kravića, Karolja Kovača i Branka Škorića Škore.

- Svaki od njih je dao sopstveni, nov ugao gledanja na vreme koje se iz ove perspektive, može okarakterisati najpre kao bezbrižno i plodno, vreme jednakih mogućnosti za sve koji su želeli nešto da urade i da se ostvare, vreme kada se znanje cenilo, iskustvo nagrađivalo, a neposlušnost kažnjavala- kaže Mirjana Kovačević, koja je priredila knjigu.

CILA ODBIO DžONIJA

LASLO Pihler Cila, bubnjar Pekinške patke, objasnio je kako se osamdesetih godina prošlog veka „zahvalio“ Branimiru Džoniju Štuliću na poziv da pređe u „Azru“.

- Delili smo binu sa „Azrom i posle svirke, Džoni mi je prišao i rekao „Ti moraš svirati sa mnom u Azri“. Odgovorio sam u smislu, „šta ću ti ja kad imaš odličnog bubnjara“. Nisam ni pomišljao da napustim Pekinšu patku, niti bih to učinio jer je moje srce u mom bendu - kaže Pihler.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)