RAZMENA KULTURE KROZ FOTOGRAFIJU: Još tri dana u Paraćinu dostupna međunarodna izložba

Зорана Рашић
Zorana Rašić

25. 08. 2022. u 14:26

U ORGANIZACIJI paraćinske foto grupe „Art tim“ u Paraćinu se još tri dana – do nedelje, 28. avgusta, može pogledati izuzetno zanimljiva svetska foto-izložba koja je, najpre, predstavljena u Turskoj.

РАЗМЕНА КУЛТУРЕ КРОЗ ФОТОГРАФИЈУ: Још три дана у Параћину доступна међународна изложба

Foto: Z. Rašić

Postavka se nalazi u Galeriji „U prolazu“ paraćinske Biblioteke „Dr Vićentije Rakić“ i sadrži ukupno 36 izuzetnih radova sa etno-motivima umetničkih fotografa iz Turske, Severne Makedonije, Albanije i Srbije. Otvorila ju je direktorka Biblioteke Leposava Ivanković, koja je potencirala odličnu saradnju sa „Art timom“ i snagu umetničke fotografije, kao medija, posebno u očuvanju kulturne baštine.

U pitanju je projekat „Transfer kulturnih vrednosti kroz fotografiju“ koji podržava Evropska unija, a čija je svrha predstavljanje kulturnog nasleđa i tradicije različitih zemalja. Kako objašnjava Vladan Đorđević iz Umetničkog saveta „Art tima“, tom fotografskom udruženju je pripala čast da predstavi kulturno nasleđe Srbije, pa je međunarodnom postavkom obuhvaćeno devet radova njihovih članova.

- Međunarodna fotografska asocijacija (IAAP) uputila nam je poziv da budemo deo ovog projekta jer smo, kao klub, dosta prisutni na svetskoj fotografskoj sceni. To je nama zaista veliko priznanje. Uradili smo selekciju radova naših članova i izabrali devet učesnika izložbe koja je već, u okviru projekta, predstavljena u Turskoj, a sada je u Srbiji – ističe Đorđević. Dodaje da su, u skladu sa svrhom izložbe, motivi na fotografijama uglavnom etno. Svi fotografi predstavili su kulturne tradicije svojih država, a printove selektovanih fotografija svaki klub radio je u svojoj zemlji.

Srbiju i „Art tim“ svojim radovima predstavili su Maja Stojanović, Nevenka Milojković, Aleksandar Stojanović, Vladan Đorđević, Boban Radovanović, Zoran Matić, Bojan Petrović i Ivan Rakić.

Nakon Paraćina, izložba će biti predstavljena u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna