MODERNE BASNE, U STIHU I PROZI: Nove slikovnice hit autora u izdanju "Kreativnog centra"

Marina Mirković

02. 08. 2022. u 12:48

OGLASI "Šumskih novina" svojevrsna je nadgradnja legendarne "Ježeve kućice", ne samo zato što čitaoce vraća u svet stanovnika šume opevan prepoznatljivim Ćopićevim stihom, već i zato što je to novi naslov objavljen u ediciji "Pustolovine za predškolce" u izdanju "Kreativnog centra" - posle priče o Ježurki ali i Brankovih "Pijetla i mačka", "Mjeseca i njegove bake" te "Vašara u Strmoglavcu.

МОДЕРНЕ БАСНЕ, У СТИХУ И ПРОЗИ: Нове сликовнице хит аутора у издању Креативног центра

Foto promo

Uz "Oglase `Šumskih novina`", ilustrovane prepoznatljivim perom Dušana Pavlića, najmlađi čitaoci i njihovi roditelji doživeće pravu čitalačku pustolovinu ispunjenu smehom i uzbuđenjima. Oglasi su, u stvari, duhovite zagonetke - stihovi sa skrivenim značenjem, za čije je otkrivanje potrebna domišljatost, a na tom putu smeh i zabava su zagarantovani. Ćopićevi stihovi su, kao i uvek, protkani mudrim, lukavim humorom, koji deca vole i s radošću otkrivaju. Vuk poziva jaganjce u novoosnovani hor, a lija je sasvim slučajno pronašla jedno guskino pero i rado bi htela da joj ga vrati. Oglasi iz "Kupusnog lista" na šarmantan način slikaju svakodnevne dečje muke...

Foto promo

Takođe iz "Kreativnog centra" stiže i slikovnica "Moja drugarica Krofnica Kolačić" koju je napisala i ilustrovala Ninka Reitu, a sa finskog prevela Dušica Božović.

Foto promo

Tili je malecna devojčica, luckasta i vesela, ali prilično svojeglava, sa kojom na farmi žive Baka i Baba, kao i mali milion raznih životinja. Tili je imala jedan san, san svih snova - da ima prijatelja ponija... Ovako počinje knjiga Moja drugarica Krofnica Kolačić - neodoljiva priča za predškolce o prijateljstvu jedne devojčice i jednog ponija, o drugarstvu, razumevanju i prihvatanju drugih onakvih kakvi jesu, uprkos razlikama.

Foto promo

"Razbojnik Packo" iz pera slavne britanske spisateljice Džulije Donaldson sa ilustracijama Aksela Šeflera i u sjajnom prevodu Dejana Begovića, još jedan je novitet u izdanju "Kreativnog centra". Baš kao i ostale slikovnice stvaralačkog tandema Donaldson-Šefler i "Razbojnik Packo" je odličan izbor za čitanje naglas, zbog ritmičnog ponavljanja stihova, zabavnih rima i neodoljivih junaka.

Foto promo

Pre početka rada na ovoj knjizi Džulija Donaldson je znala da želi da glavni junak bude zloća. Pomislila je da bi to mogao biti drumski razbojnik, što ju je podsetilo na dečju poemu "Razbojnik" iz 1906. godine, izuzetno ritmičnu, sa skoro hipnotišućim rimama, koje su je inspirisale u radu na priči o pacovu razbojniku. Po motivima ove slikovnice 2017. godine nastao je i animirani film, u kome je glas razbojniku Packu pozajmio čuveni britanski glumac Dejvid Tenant. Kao i ostali animirani filmovi snimljeni po knjigama Džulije Donaldson, i ovaj je premijerno emitovan na Bi-Bi-Siju na Božić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024